Категорія
Новини
Дата

В Україні вперше реалізували сертифікат на нове житло взамін знищеного

В Україні укладена перша угода купівлі-продажу з використанням житлового сертифікату, повідомив віцепремʼєр-міністр Олександр Кубраков. Зокрема, родина з Гостомеля обрала будинок у Бучі на Київщині й впродовж найближчого місяця планує переїзд у нове житло. 

Ключові факти

  • Загалом для виплати компенсацій за повністю знищене житло сформовано 1826 житлових сертифікатів. Завдяки цьому уже понад 400 родин забронювали кошти для купівлі нового житла, зокрема вони визначились з новою нерухомістю і готові укладати угоди купівлі-продажу.
  • Щоб отримати сертифікат, потрібно подати заяву через застосунок «Дія», після цього комісія органів місцевого самоврядування опрацює заяву, розрахує суму компенсації та сформує сертифікат. 
  • За сертифікат можна придбати квартиру, будинок чи інвестувати в майбутню нерухомість. Зробити це можна через нотаріусів. 
  • Також Кубраков нагадав, що триває виплата державної грошової допомоги на ремонти – «єВідновлення». В рамках програми на термінові ремонти виплачено 2,4 млрд грн для 32 000 родин, а на капітальні ремонти – 900 млн грн для 3000 родин.

Контекст

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022 року зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків і понад 142 000 приватних садиб.

22 травня 2023-го набрав чинності закон №7198, який дозволяє отримати компенсацію за зруйноване під час війни житло. Паралельно 10 травня стартувала програма «єВідновлення», яка діє для частково пошкодженого житла. 17 травня уряд виділив із Фонду ліквідації наслідків російської агресії 4,4 млрд грн на програму «єВідновлення». 

У вересні Кубраков повідомив, що понад 12 000 українців, які звернулися за допомогою за програмою «єВідновлення», отримали більш ніж 1 млрд грн виплат на ремонт квартир і будинків, пошкоджених через російські обстріли.

За словами голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, для виплати українцям компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій житло використані арештовані кошти російських банків, які працювали в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні