Категорія
Новини
Дата

Україна спрямувала арештовані гроші російських банків на компенсації за пошкоджене у результаті війни житло – Шуляк

Для виплати українцям компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій житло були використані арештовані кошти російських банків, які працювали в Україні, повідомила «Укрінформу» голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Станом на сьогодні для виплати компенсацій ми використовували тільки арештовані кошти російських банків, які працювали на території України. Найбільша сума була від «дочки» російського Сбербанку, яка працювала в Україні», – сказала вона.
  • Шуляк додала, що сподівається на те, що російські активи, арештовані в інших країнах світу, передаватимуться Україні та спрямовуватимуться, зокрема, на виплату компенсацій українцям.
  • Зазначається, що на житлові компенсації українцям, чиї будинки постраждали внаслідок обстрілів, спрямовано 4,4 млрд грн.

Контекст

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду сказав, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, на початок травня цього року зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків і понад 142 000 приватних садиб.

З 10 травня всі громадяни, чиє житло зазнало незначних пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ, можуть скористатися послугою «єВідновлення» для отримання держдопомоги. Для цього треба подати заявку на допомогу в «Дії», а вже протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна прийняти рішення щодо надання такої допомоги. Пріоритет в одержанні коштів на відновлення мають учасники бойових дій, мобілізовані, сімʼї загиблих військових, люди з інвалідністю I і II груп та багатодітні сімʼї. Максимальна сума на відновлення одного обʼєкта – 200 000 грн.

З 1 серпня подати заяву на отримання компенсації для придбання нової квартири чи будинку через застосунок «Дія» можуть також власники знищеного війною житла.

Уряд бачить прогрес у питанні майбутньої конфіскації російських активів за кордоном, повідомив Шмигаль на Київському міжнародному економічному форумі у жовтні. Він висловив впевненість, що наступного року Фонд відновлення буде наповнений конфіскованими російськими активами на Заході в країнах-партнерах. «Ми очікуємо, що загалом ця сума має бути від $300 млрд до $500 млрд, яку буде спрямовано на проєкти українського відновлення», – додав Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні