Категорія
Новини
Дата

ВАКС розгляне позов про конфіскацію активів Ротенберга. ТРЦ Ocean Plaza планують передати державі

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) зареєстрував позовну заяву Міністерства юстиції до російського олігарха Аркадія Ротенберга та його сина про застосування конфіскаційної санкції. Сімʼя Ротенбергів володіє часткою в компанії, якій належить ТРЦ Ocean Plaza.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 3 лютого Мінʼюст подав до ВАКС позовну заяву про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 закону «Про санкції» до Ігоря Ротенберга, Аркадія Ротенберга, Олександра Скоробогатька і Олександра Пономаренка, йдеться у повідомленні на сайті Мінʼюсту.
  • Міністерство просить застосувати санкцію у вигляді стягнення в дохід держави активів вищезазначених осіб та стягнути 100% частки статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті», 66,65% частки статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (власник ТРЦ Ocean Plaza).
  • Як зазначає Інститут законодавчих ідей, загальна кількість сторін у справі – 19. Третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, є український бізнесмен Василь Хмельницький, який у 2020 році викупив частку в бізнесі Ротенберга. Іншу частину викупили громадяни Швейцарії Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх, які теж проходять у справі як треті сторони.

Контекст

Аркадій Ротенберг – четвертий російський олігарх, у якого може бути конфісковано активи в Україні. До цього ВАКС уже стягнув активи олігарха – виробника зброї Володимира Євтушенкова; власника заводу, який допомагав виготовляти титан для російської оборонки, Михайла Шелкова та Олега Дерипаски, у якого, зокрема, конфіскували Миколаївський глиноземний завод (наразі розглядається апеляція). 

Загалом це 16-й позов Мін’юсту про конфіскацію за спеціальним механізмом, який почав працювати з кінця травня 2022 року, однак лише четвертий позов проти російського олігарха, зазначають в Інституті законодавчих ідей.

Ротенберга називають близьким другом Путіна. Саме з ним пов’язують будівництво Кримського мосту. В жовтні 2022 року до Ротенберга було застосовано санкції РНБО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні