Категорія
Новини
Дата

ВАКС розгляне позов про конфіскацію активів Ротенберга. ТРЦ Ocean Plaza планують передати державі

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) зареєстрував позовну заяву Міністерства юстиції до російського олігарха Аркадія Ротенберга та його сина про застосування конфіскаційної санкції. Сімʼя Ротенбергів володіє часткою в компанії, якій належить ТРЦ Ocean Plaza.

Ключові факти

  • 3 лютого Мінʼюст подав до ВАКС позовну заяву про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 закону «Про санкції» до Ігоря Ротенберга, Аркадія Ротенберга, Олександра Скоробогатька і Олександра Пономаренка, йдеться у повідомленні на сайті Мінʼюсту.
  • Міністерство просить застосувати санкцію у вигляді стягнення в дохід держави активів вищезазначених осіб та стягнути 100% частки статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті», 66,65% частки статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (власник ТРЦ Ocean Plaza).
  • Як зазначає Інститут законодавчих ідей, загальна кількість сторін у справі – 19. Третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, є український бізнесмен Василь Хмельницький, який у 2020 році викупив частку в бізнесі Ротенберга. Іншу частину викупили громадяни Швейцарії Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх, які теж проходять у справі як треті сторони.

Контекст

Аркадій Ротенберг – четвертий російський олігарх, у якого може бути конфісковано активи в Україні. До цього ВАКС уже стягнув активи олігарха – виробника зброї Володимира Євтушенкова; власника заводу, який допомагав виготовляти титан для російської оборонки, Михайла Шелкова та Олега Дерипаски, у якого, зокрема, конфіскували Миколаївський глиноземний завод (наразі розглядається апеляція). 

Загалом це 16-й позов Мін’юсту про конфіскацію за спеціальним механізмом, який почав працювати з кінця травня 2022 року, однак лише четвертий позов проти російського олігарха, зазначають в Інституті законодавчих ідей.

Ротенберга називають близьким другом Путіна. Саме з ним пов’язують будівництво Кримського мосту. В жовтні 2022 року до Ротенберга було застосовано санкції РНБО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні