Категорія
Новини
Дата

ВАКС конфіскував активи мільярдера Євтушенкова. Це перше подібне рішення щодо майна громадянина Росії в Україні

Вищий антикорупційний суд України конфіскував статки російського мільярдера Володимира Євтушенкова. Це перше подібне рішення українського суду, повідомляє Центр протидії корупції.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, ВАКС конфіскував 17 обʼєктів нерухомості загальною площею майже 100 000 квадратних метрів, а також частки в кількох українських фірмах.
  • Йдеться про 42,09% у ТОВ «Електрозавод-ВІТ» (Запоріжжя), 59,2% у ТОВ «ІТМ-Україна» (Київ), 59,2% у ТОВ «Смарт Диджитал Солюшнс» (Київ), 42,09% у ТОВ Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (Запоріжжя), 34,21 % у АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудуванняʼ (Запоріжжя).
  • Рішення ухвалила колегія суддів ВАКС у складі Широкої, Мойсака і Саландяк.
  • У повідомленні суду зазначено, що така конфіскація передбачена Законом України «Про санкції» має винятковий характер та може застосовуватися лише під час дії воєнного стану до тих осіб, які значною мірою сприяли збройній агресії проти України.
  • «Судом встановлено зв’язок між діяльністю відповідача як кінцевого бенефіціарного власника ряду юридичних осіб, які займаються виготовленням безпілотних літальних апаратів для російської армії та фактом використання таких БПЛА під час російської збройної агресії проти України», — кажуть в суді.

Контекст

Навесні Євтушенков потрапив під санкції Великої Британії і залишив посаду голови ради директорів АФК «Система». До холдингу АФК «Система» входять контрольний пакет МТС, мережі клінік «Медсі», лісопромислова Segezha Group, фармкомпанія «Біннофарм», а також інтернет-магазин OZON (33%).

За інформацією російської служби ВВС, це один із найбільших приватних інвесторів у реальний сектор економіки Росії. Акції компанії торгуються як у московській, і на лондонській біржі.

Російська корпорація АФК «Система» володіє концерном «РТІ Системи», що входить до сотні найбільших оборонних компаній світу, розробляючи для російського озброєння системи управління та звʼязку, радіотехнічне обладнання, повідомляла «Радіо Свобода».

В 2021 году статки Євтушенкова оцінювались у $3,4 млрд.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні