Категорія
Новини
Дата

Колишні власники Сахалінського родовища намагаються скасувати арешт майна через суд – АРМА

1 хв читання

У четвер, 8 серпня, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) розглядатиме заяву колишніх власників Сахалінського родовища про скасування арешту майна та передачу майнових прав до АРМА, повідомила очільниця агентства Олена Дума.

Напередодні суд дозволив компанії «Укрнафтобуріння» відновити видобуток на Сахалінському родовищі.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Агентство заявило, що готове до завтрашнього засідання та продовжуватиме відстоювати інтереси держави.
  • 6 серпня рішенням суду ліцензію на видобуток газу на Сахалінському родовищі поновлено. «Однак, держава вже зазнала мільярдних втрат через припинення видобутку вуглеводнів. Відповідальні за цю шкоду національним інтересам мають понести справедливу відповідальність», – повідомила Дума.
  • За її словами, АРМА звернулось до правоохоронних органів задля притягнення винних до відповідальності.
  • АРМА зазначає, що анулювання спеціального дозволу на видобуток газу в грудні минулого року призвело до значних збитків для держави. 
  • «Лише за договором управління з АРМА до державного бюджету могло надійти ще мінімум 1 млрд грн, а також податки та інші місцеві збори. Загальна сума збитків може оцінюватися приблизно в 3 млрд грн», – сказано у повідомленні.
  • У зв’язку з цим, вчора також постановлено окрему ухвалу суду відносно Державної служби геології та надр України (Держгеонадр), направлену до Служби безпеки України (СБУ), Державного бюро розслідувань (ДБР) та Офісу Генерального прокурора.

Контекст

1 грудня «Укрнафтобуріння» провела всі технологічні заходи і вимушено виконала вимоги законодавства, яке забороняє здійснювати видобуток газу без спецдозволу на користування надрами, який анульований рішенням Шостого апеляційного адмінсуду.

«Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Головною цінністю «Укрнафтобуріння» був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища в Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належать JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Наприкінці січня Антимонопольний комітет дозволив передачу «Укрнафтобуріння» в управління державній «Укрнафті».

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА.

6 серпня Шостий апеляційний адміністративний суд дозволив компанії «Укрнафтобуріння», яка була відчужена у бізнесмена Ігоря Коломойського і передана в управління «Укрнафті», відновити видобуток на Сахалінському родовищі

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд