«Укрнафта» та АРМА просять Верховну Раду дозволити видобуток на Сахалінському родовищі в обхід Держгеонадр /Пресслужба «Укрнафти»
Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» та АРМА просять Верховну Раду дозволити видобуток на Сахалінському родовищі в обхід Держгеонадр

Пресслужба «Укрнафти»

«Укрнафта», АРМА та ПрАТ «Укрнафтобуріння» просять Верховну Раду та РНБО законодавчо дозволити видачу спецдозволу на роботу на Сахалінському родовищі без проведення аукціону. Про це йдеться у повідомленнях «Укрнафти» та АРМА.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Анулювання спецдозволу, яке призвело до зупинки видобутку з грудня 2023 року, спричинило те, що держава щорічно втрачатиме близько 10 млрд грн податків та дивідендів і майже 500 млн кубометрів природного газу, наголошує «Укрнафта».
  • Також зазначається, що зупинка видобутку на Сахалінському родовищі може призвести до припинення газопостачання для Харківської області.
  • «Укрнафта», АРМА та «Укрнафтобуріння» закликали депутатів та РНБО законодавчо дозволити видачу спецдозволу на роботу на Сахалінському родовищі без проведення аукціону – на підставі договору про управління, укладеного з АРМА. 

Контекст

«Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Головною цінністю «Укрнафтобуріння» був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА. Договір управління передбачає, що державний бюджет в особі АРМА отримує 90% від чистого прибутку «Укрнафтобуріння».

Наприкінці листопада 2023-го Шостий апеляційний адмінсуд анулював спецдозвіл для «Укрнафтобуріння» на видобуток на Сахалінському родовищі. З 1 грудня компанія зупинила видобуток. Тепер доля родовища – в руках Держгеонадр. Відомство може оголосити новий конкурс або віддати його компаніям Миколи Злочевського.

У відповідь на запит Nadra.info керівник Держгеонадр Роман Опімах пояснив, що служба поновила судову суперечку після запиту від Державного бюро розслідувань (ДБР). Зі свого боку, ДБР повідомило, що не просило зупиняти Сахалінське родовище і розслідує службову недбалість «Держгеонадр».

Державна служба геології та надр України 28 лютого подала апеляційну скаргу на рішення суду щодо розгляду заяви націоналізованої компанії «Укрнафтобуріння» про видобуток газу на Сахалінському родовищі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні