Категорія
Новини
Дата

АМКУ дозволив передати у держвласність газовидобувну компанію Коломойського і партнерів

Антимонопольний комітет України 29 червня дав дозвіл на передачу однієї з найбільших газовидобувних компаній «Укрнафтобуріння» в управління державній «Укрнафті». Про це повідомив Forbes співрозмовник в уряді, інформацію підтвердила пресслужба «Укрнафтобуріння».

Ключові факти

  • Антимонопольний комітет ухвалив рішення без залучення «Укрнафтобуріння», позицію компанії не врахували, повідомила пресслужба «УНБ».
  • На момент публікації новини Forbes не отримав коментар АМКУ щодо передачі «Укрнафтобуріння» в управління «Укрнафті». У рішенні комітету вказано, що доступ до цієї інформації обмежено.
  • «Вважаємо рішення прийнятим під адміністративним тиском із грубим порушенням закону», – повідомили у пресслужбі «Укрнафтобуріння».
  • Акціонери «Укрнафтобуріння» оскаржуватимуть це рішення у міжнародних судах, зокрема в Європейському суді з прав людини.
  • «Укрнафта» отримала дозвіл на одержання в управління часток у статутному капіталі компаній «Укрнафтобуріння», «Сіріус – 1», «Сахалінське» та «Іст Юроуп Петролеум», повідомила пресслужба «Укрнафти».

Контекст

«Укрнафтобуріння» – друга за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Це вже третя відчужена на користь держави компанія, частку в якій має Ігор Коломойський. У листопаді 2022-го до Міноборони перейшли «Укрнафта» та Кременчуцький НПЗ. 

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Головна цінність «Укрнафтобуріння» – спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні