Категорія
Новини
Дата

Суд дозволив націоналізованій у Коломойського «Укрнафтобуріння» відновити видобуток газу

1 хв читання

Шостий апеляційний адміністративний суд дозволив компанії «Укрнафтобуріння», яка була відчужена у бізнесмена Ігоря Коломойського і передана в управління «Укрнафті», відновити видобуток на Сахалінському родовищі. Про це Forbes Ukraine повідомив співрозмовник в «Укрнафті», дотичний до судового розгляду.

З 1 грудня 2023-го, коли видобуток був зупинений за рішенням суду, «Укрнафтобуріння» не змогла видобути понад 300 млн кубометрів газу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі 

  • «Суд виграли, видобуток відновлять», – каже співрозмовник.
  • На червень 2024-го через простій держава втратила орієнтовно майже 285 млн кубометрів природного газу та 31 000 т конденсату, йдеться на сайті «Укрнафтобуріння». Щомісячні втрати складають 47,3 млн кубометрів газу та 5229 т конденсату. 
  • Суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції, які стосувались розгляду заяви Держгеонадра про поворот виконання рішення суду у цій справі та залишив цю заяву без розгляду у зв’язку із значним пропуском строку на звернення, повідомила пресслужба «Укрнафтобуріння».

Контекст

1 грудня «Укрнафтобуріння» провела всі технологічні заходи і вимушено виконала вимоги законодавства, яке забороняє здійснювати видобуток газу без спецдозволу на користування надрами, який був анульований рішенням Шостого апеляційного адмінсуду.

«Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Головною цінністю «Укрнафтобуріння» був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища в Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належать JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Наприкінці січня Антимонопольний комітет дозволив передачу «Укрнафтобуріння» в управління державній «Укрнафті».

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд