Категорія
Новини
Дата

ВАКС закрив справу «Роттердам+». САП оскаржуватиме рішення

У понеділок, 9 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду під час підготовчого розгляду ухвалила рішення про закриття справи «Роттердам+» через закінчення строку досудового розслідування, повідомляє САП. Прокурор планує оскаржити це рішення.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сьогоднішнє рішення ухвалено з окремою думкою одного з суддів колегії.
  • Прокурор САП не погоджується з таким рішенням суду та має намір оскаржити його в апеляційній інстанції.
  • 14 березня прокурори САП за результатами розслідування НАБУ скерували до суду обвинувальний акт щодо 6 осіб, причетних до запровадження так званої формули «Роттердам+».
  • На думку суддів, у справі нібито спливли строки розслідування після повідомлення про підозру. При цьому рішення ухвалено з Окремою думкою одного з суддів колегії, додає у своєму аккаунті в Telegram Центр протидії корупції (ЦПК). Сама підстава для закриття справ у зв’язку зі спливом строків з’явилася в КПК у 2018 році. Це одна з так званих «правок Лозового». Ці поправки протягнули нардепи минулого скликання в порушення регламенту саме для того, аби закривати потрібні справи, додають у ЦПК.
  • За оцінкою слідства, формула призвела до завдання протягом 2016-2017 років 19,4 млрд грн збитків споживачам електроенергії. Прокурор також заявив цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням державі на суму 19,4 млрд грн.

Контекст

Те, що «правки «Лозового» заважають роботі САП та НАБУ наголошував директор НАБУ Семен Кривонос. «Ми наполягатимемо, щоб ця історія була виправлена», – говорив він у коментарі Forbes.

Провадження щодо «Роттердам+» відкрито в березні 2017 року. В серпні 2019-го детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, зокрема колишньому голові НКРЕКП Дмитру Вовку. За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та в 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану формулу «Роттердам+».

Через цю формулу компанії ДТЕК Ріната Ахметова та «Центренерго» продавали електроенергію дорожче. Формулу скасували в липні 2020 року в звʼязку з переходом України на новий ринок електроенергії. За даними слідства, збиток від «Роттердам+» перевищує 39 млрд грн.

5 травня 2021 року генпрокурорка Ірина Венедіктова замінила старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні «Роттердам+» Віталія Пономаренка, який тричі закривав це провадження. 20 травня новий старший групи прокурорів Денис Демків вирішив закрити справу вчетверте. НАБУ тоді заявило, що оскаржуватиме рішення.

21 вересня апеляційна палата Вищого антикорупційного суду завершила розгляд апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді ВАКС від 13 жовтня 2021-го про відмову в задоволенні скарги на рішення щодо закриття кримінального провадження.

22 вересня 2022 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко скасував постанову про закриття так званої справи «Роттердам+» як «незаконну та необґрунтовану».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні