Категорія
Новини
Дата

Валютний ринок, банки та фінансисти не злякались обстрілів РФ. Як на ситуацію відреагував курс та українські цінні папери

10 жовтня РФ масовано обстріляла всю Україну, зокрема Київ та інші міста-мільйонники. Фінансовий ринок на цю подію реагує відносно спокійно. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Середній курс продажу долара в Україні на готівковому ринку станом на 17:30 10 жовтня підвищився на 48 копійок порівняно з рівнем 9 жовтня – до 41,6 грн/$. Протягом дня котирування у роздробі на певний час перевищували 42 грн/$, свідчать дані порталу Мінфін. «У першій половині дня на фоні ракетних обстрілів всієї території України обмінники підняли курс продажу до 42,5 грн/$, – коментує директор з інвестицій Capital Times Артем Щербина. – По обіді ситуація стабілізувалася, але подальші обстріли будуть утримувати високою різницю між ціною купівлі та продажу валюти».
  • Для порівняння: після новин про спробу РФ анексувати окуповані області України та оголошення у цій країні мобілізації разом із погрозами від місцевого керівництва ядерною зброєю (21 вересня) курс гривні на готівковому ринку кілька днів тестував на рівні 42–43 грн/$. Напередодні готівковий курс продажу становив 41,7 грн/$.
  • На міжбанку не було особливого ажіотажу. Частково – через вихідний день у США, у звʼязку з чим працює з доларом на умовах «том». Попит на валюту саме на міжбанку дещо більший, ніж звичайно, зазначає керівник служби продажів казначейських продуктів банку «Авангард» Юрій Крохмаль. «Ринок обмежений валютним контролем, тому не надто перегрівається», – каже Крохмаль. 
  • На фоні вересневих новин про мобілізацію у РФ попит на міжбанківському ринку в Україні зростав сильніше, ніж зараз. Це позначилось на обсягах валютних інтервенцій, які проводить на ринку НБУ: показник зріс до $745 млн у останній тиждень вересня. Це найбільший обсяг з другого тижня липня, тоді як у серпні–вересні середньотижневий обсяг інтервенцій становив $250–500 млн. В період з 3 по 7 жовтня включно НБУ продав $615,7 млн.
Валютний ринок, банки та фінансисти не злякались обстрілів РФ. Як на ситуацію відреагував курс та українські цінні папери /Фото 1

Курс долара США по відношенню до гривні

  • Національний банк України вже відзвітував, що попри перебої з електропостачанням, банківська система продовжує працювати безперебійно. monobank зазнав потужної DDoS-атаки на «банки» відомих волонтерів Ігоря Лаченкова, Сергія Притули та Сергія Стерненка, за допомогою яких вони збирають кошти на дрони-камікадзе, Ощадбанк, «Райффайзен» та ПУМБ обмежили роботу відділень. Платіжна інфраструктура взагалі не постраждала: POS-термінали, грошові перекази та банкомати працювали у звичайному режимі.
  • Українські єврооблігації відреагували на обстріли незначним падінням. Реакція незначна через низьку торгову активність, говорить Щербина. Станом на 16:00 10 жовтня падіння вартості єврооблігацій становило в межах 0,5–2%, тоді як корпоративні облігації знижуються в межах 5%. 
  • «Для мирного часу нинішнє просідання ціни на 3–5% на довгому кінці кривої було б подією, – коментує фінансовий аналітик компанії ICU Михайло Демків. – Але зараз ціни на єврооблігації давно на низьких рівнях, оскільки інвестори очікують тривалої війни та наступного раунду реструктуризації після її закінчення».
Валютний ринок, банки та фінансисти не злякались обстрілів РФ. Як на ситуацію відреагував курс та українські цінні папери /Фото 2

Котирування українських єврооблігацій 10 жовтня 2022 року, скріншот терміналу Bloomberg

Контекст:

Під час обстрілів території України вранці 10 жовтня окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, з них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136, повідомляє Генштаб.

Під ракетні удари потрапили Київ та область, Львівщина, Запоріжжя, Хмельниччина, Дніпропетровщина, Вінниця, Тернопільщина, Рівненщина, Франківщина, Сумщина, Харківщина, Житомирщина, Кіровоградщина, Одеса, Полтава. Багато населених пунктів залишилось без світла і води, є перебої з інтернетом. 

Президент Володимир Зеленський повідомив, що внаслідок ракетних ударів Росії є загиблі та поранені, він закликав українців залишатися в укриттях. За словами президента, Росія випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

Зеленський повідомив, що уже домовився з канцлером Німеччини Олафом Шольцом про термінове засідання країн «Великої сімки» (G7). Також президент провів термінову розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном. «Обговорили посилення нашої ППО, необхідність жорсткої європейської та міжнародної реакції, посилення тиску на РФ», – написав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні