Категорія
Новини
Дата

Велика Британія надасть Україні $500 млн для закупівлі газу – Шмигаль

Велика Британія готова надати фінансову підтримку Україні для закупівлі газу та сприяти залученню британського бізнесу до розвитку української сфери газовидобутку, повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль після зустрічі з премʼєр-міністеркою Великої Британії Ліз Трасс.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Радий зустріти в Нью-Йорку прем’єр-міністерку Великої Британії Ліз Трасс. Продовжуємо розвивати наше стратегічне партнерство: обговорили постачання зброї, підготовку до опалювального сезону й відновлення України», – написав він.
  • Згідно із повідомленням уряду, Україна цінує готовність Великої Британії надати наступний транш у $500 млн через Світовий банк на закупівлю газу.
  • Шмигаль та Трасс домовилися створити робочу групу з підготовки до конференції відновлення України, яка має відбутися наступного року у Великій Британії. В основу ляжуть напрацювання й домовленості під час конференції відновлення в Лугано та конференції в Берліні, яка запланована на жовтень цього року.
  • Трасс заявила, що політичний курс Великої Британії щодо підтримки України й збільшення обсягів допомоги залишається незмінним.

Контекст

Цього тижня Ліз Трасс під час своєї першої закордонної поїздки на посаді премʼєр-міністра Великої Британії повідомить світовим лідерам, що наступного року країна виділить ще щонайменше £2,3 млрд ($2,6 млрд) допомоги Україні через вторгнення Росії. Велика Британія вже була другим за величиною військовим донором України, виділивши £2,3 млрд у 2022 році.

Країна навчила 27 000 військовослужбовців ЗСУ з 2015 року, надала сотні ракет, пʼять систем ППО, 120 броньованих машин та іншу техніку.

Ще у березні Велика Британія заявила, що надасть 6000 ракет та £25 млн (близько $33 млн) на підтримку Збройних сил України. Станом на весну загальна кількість ракет, які Велика Британія надіслала Україні, становила 10 000, а загальна фінансова підтримка – $528 млн. Також країна обіцяла допомогу в розслідуванні воєнних злочинів Міжнародним кримінальним судом.

Також країна запропонувала Україні масштабну програму з підготовки військовослужбовців. Вона передбачає навчання до 10 000 солдатів за кожні 120 днів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні