Категорія
Новини
Дата

Велика Британія надасть Україні щонайменше £2,3 млрд допомоги у 2023 році – FT

Цього тижня Ліз Трасс під час своєї першої закордонної поїздки на посаді премʼєр-міністра Великої Британії повідомить світовим лідерам, що наступного року країна виділить ще щонайменше £2,3 млрд ($2,6 млрд) допомоги Україні через вторгнення Росії, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Трасс, яка зустрілася із багатьма лідерами під час похорону королеви Єлизавети II в Лондоні у понеділок, прибуде до Нью-Йорка у вівторок, 20 вересня, із зобовʼязанням підтримувати Україну протягом тривалого часу.
  • Виступаючи перед поїздкою, Трасс пообіцяла народу України, що «Велика Британія й надалі підтримуватиме вас на кожному етапі шляху». Вона повторить це повідомлення у зверненні до Генеральної Асамблеї ООН у середу.
  • Видання зазначає, що Трасс, яка була міністром закордонних справ в уряді Бориса Джонсона, скористається своїм виступом в ООН, аби закликати Захід посилити підтримку Києва після нещодавніх успіхів України на полі бою проти Росії.
  • Під час поїздки до Нью-Йорка вона також проведе двосторонні переговори із президентом США Джо Байденом.
  • Раніше Трасс заявляла, що Росія має залишити всю Україну, зокрема і Крим.  
  • Згідно із матеріалом, Велика Британія вже була другим за величиною військовим донором України, виділивши £2,3 млрд у 2022 році.
  • Країна навчила 27 000 військовослужбовців ЗСУ з 2015 року, надала сотні ракет, пʼять систем ППО, 120 броньованих машин та іншу техніку.
  • Союзники Трасс заявляють, що минулого тижня було здійснено найбільше комерційне транспортування боєприпасів з часів Другої світової війни. Ще десятки тисяч артилерійських снарядів, подарованих Великою Британією, вирушили на передову в Україні.

Контекст

Ще у березні Велика Британія заявила, що надасть 6000 ракет та £25 млн (близько $33 млн) на підтримку Збройних сил України. Станом на весну загальна кількість ракет, які Велика Британія надіслала Україні, становила 10 000, а загальна фінансова підтримка – $528 млн. Також країна обіцяла допомогу в розслідуванні воєнних злочинів Міжнародним кримінальним судом.

У червні уряд Великої Британії виділив до £10 млн на ремонт української залізниці, щоб полегшити вивезення зерна. У британському уряді також зауважили, що з’являється дедалі більше доказів того, що Росія краде українське зерно й переправляє його контрабандою через кордон з метою продажу. «Велика Британія виділить £1,5 млн на розробку процесу тестування, щоб визначити, чи було зерно, яке продається Росією на світовому ринку, незаконно вивезено з України», – повідомили тоді.

Також країна запропонувала Україні масштабну програму з підготовки військовослужбовців. Вона передбачає навчання до 10 000 солдатів за кожні 120 днів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні