Категорія
Новини
Дата

Велика Британія вивчає можливість надання Україні бойових літаків

Британський уряд оцінює можливість відправлення бойових літаків до України для допомоги у війні проти Росії у звʼязку з візитом президента Володимира Зеленського до Великої Британії, пише Bloomberg

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Велика Британія нині оцінює можливість відправлення бойових літаків до України та має намір навесні розпочати навчання українських пілотів. Країна не збирається посилати винищувачі «Тайфун» у найближчому майбутньому, а розглядає відправлення літаків як довгострокове рішення, заявив журналістам Макс Блейн, речник премʼєрміністра Ріші Сунака.
  • Раніше того ж дня Зеленський закликав Велику Британію надати літаки, заявивши парламентаріям: «Ми маємо свободу. Дайте нам крила, щоб захистити її».
  • Звертаючись до законодавців у Вестмінстері, Зеленський подякував Великій Британії за підтримку України у боротьбі проти Росії з першого дня вторгнення. 
  • Сунак попросив міністра оборони Бена Уоллеса оцінити, які літаки Велика Британія потенційно може надати Україні, повідомляє Даунінг-стріт, пише The Guardian.
  • Він наголосив, що рішення про постачання британських літаків в Україну ще не ухвалено, але це питання «активно» розглядається Уоллесом.
  • «Чого ми не вирішили, то це того, чи пошлемо ми британські винищувачі. Очевидно, що серед інших країн триває дискусія про власні винищувачі, деякі з яких більш схожі на ті, до яких звикли українські льотчики», – зазначив прессекретар Сунака.
  • Наголосивши, що ці літаки є «складною військовою технікою», речник пояснив, що нині доцільніше надати танки «Челленджер», додаткові гармати, засоби далекого радіусу дії, які можуть допомогти виграти війну зараз.
  • Президент Зеленський сьогодні, 8 лютого, також має зустрітися з лідерами Франції та Німеччини, це відбудеться у Парижі, йдеться в заяві офісу французького президента.

Контекст

На Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F16 до України, якщо про це попросить офіційний Київ, заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра. За його словами, кабінет розгляне такий запит «неупереджено». Україна отримала «позитивні сигнали» від Польщі щодо її готовності передати винищувачі F16повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак. Премʼєрміністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що літаки може бути передано Україні за погодження з країнами НАТО.

Раніше Президент США Джо Байден виключив відправку винищувачів F16 до України. Німеччина зайняла аналогічну позицію, але деякі більш рішучі європейські країни, такі як Польща, виступають за надання бойових літаків за певних умов.

У Франції допускають відправку винищувачів в Україну, це можуть бути старі моделі літаків Mirage. Враховуючи, що Франція виробляє власні літаки, для їхнього експорту не потрібне схвалення третьої сторони. Деякі європейські збройні сили використовують F16, але для їхньої відправки в Україну необхідний дозвіл США. Це зробило французькі літаки найочевиднішим кандидатом, сказав один із європейських чиновників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні