Категорія
Новини
Дата

Велика Британія вводить санкції проти «друзів Путіна» та пʼяти російських банків. Премʼєр Джонсон заявив, що це «перший транш»

Велика Британія запроваджує санкції проти п'яти російських банків та близьких до президента Росії олігархів Геннадія Тимченка, Бориса та Ігоря Ротенбергів, сказав прем'єрміністр Борис Джонсон сьогодні d парламенті. Він наголосив, що це лише «перший транш» санкцій, пише ВВС.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Санкції Великої Британії вводяться проти банку «Росія», Промсвязьбанку, Індустріального ощадного банку, Чорноморського банку розвитку та реконструкції (The Black Sea Bank) та Генбанку. Усі активи цих банків у Британії будуть заморожені.
  • Активи Ротенбергів та Тимченка також будуть заморожені, крім того, їм заборонять в'їзд до Британії.
  • Всім британським компаніям та підданим буде заборонена будь-яка співпраця з підсанкційними компаніями та фізособами, попередив Джонсон.
  • Це «перший транш» санкцій, які уряд Великої Британії запроваджує, за необхідності можуть бути введені й інші обмеження, сказав прем'єр.
  • Європі слід готуватися до повномасштабного військового вторгнення Росії до України, вважає Джонсон. Він закликав спробувати знайти мирний вихід із ситуації.

Контекст

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО, а Держдума ратифікувала договори «про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу» з так званими «ЛНР» та «ДНР». Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, заявив президент Володимир Зеленський. Президент США Джо Байден підписав указ про запровадження санкцій за визнання Росією «незалежності» ОРДЛО.

На незаконне рішення Путіна вже відреагували голови Єврокомісії та Європейської Ради. Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що скликає у вівторок позачергове засідання глав МЗС для затвердження санкцій проти РФ.

ЄС готує санкції проти 351 депутата Держдуми Росії, які проголосували за визнання псевдореспублік ОРДЛО. Санкції також можуть торкнутися банків, що працюють на окупованих територіях, та операцій із держборгом РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні