Категорія
Новини
Дата

Банки, депутати та олігархи. Які санкції готують ЄС та Велика Британія за визнання Росією «незалежності» ОРДЛО

Євросоюз готує санкції проти 351 депутата Держдуми Росії, які проголосували за визнання псевдореспублік ОРДЛО, пише Bloomberg. Санкції також можуть торкнутися банків, що працюють на окупованих територіях, та операцій із держборгом РФ, повідомили джерела Spiegel. Велика Британія готує санкції проти російських банків та трьох олігархів з оточення Володимира Путіна.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Єврокомісія запропонувала запровадити санкції проти 351 депутата Держдуми, який проголосував за визнання так званих «Л/ДНР». Крім того під санкції потрапить ще 11 росіян, які запропонували визнати псевдореспубліки.
  • ЄС також може заборонити операції з держоблігаціями РФ та запровадити обмеження проти російських організацій, зокрема проти банків, які працюють на окупованій території. Йдеться про банк «Росія», ВЕБ.РФ та Промсвязьбанк, уточнили джерела Bloomberg.
  • На ОРДЛО більше не поширюватимуться правила вільної торгівлі ЄС з Україною, зазначають джерела Spiegel.
  • Європейські активи тих, хто потрапить під санкції, будуть заморожені, а їм заборонять вʼїзд до ЄС.
  • Ідею санкцій підтримали всі країни ЄС, лише Угорщина поставилася до цієї пропозиції з обережністю, зазначають дипломати.
  • Остаточне рішення щодо санкцій має ухвалити Рада міністрів ЄС.
  • Велика Британія запровадить санкції проти пʼяти російських банків: «Росія», Промсвязьбанк, Генбанк, Чорноморський банк розвитку та реконструкції, а також Індустріальний ощадний банк та трьох олігархів: Геннадія Тимченка та братів Ротенбергів, пише Bloomberg із посиланням на премʼєрміністра Бориса Джонсона.

Контекст

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО, а Держдума ратифікувала договори «про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу» з так званими «ЛНР» та «ДНР». Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності держави та покладає всю відповідальність за наслідки на політичне керівництво Росії, заявив президент Володимир Зеленський. Президент США Джо Байден підписав указ про запровадження санкцій за визнання Росією «незалежності» ОРДЛО.

На незаконне рішення Путіна вже відреагували голови Єврокомісії та Європейської Ради. Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що скликає у вівторок позачергове засідання глав МЗС для затвердження санкцій проти РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні