Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада повернеться до законопроєкта про вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів у листопаді – Гетманцев

Верховна Рада може повернутися до розгляду законопроєкту про перерозподіл військового ПДФО з місцевих бюджетів до державного в повторному другому читанні на початку листопада. Про це повідомив на брифінгу голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ми вважаємо, що перерозподіл військового ПДФО справедливий. Вважаємо, що дискусія щодо того, чи залишати військовий ПДФО органам місцевого самоврядування, чи віддавати його на війну, сьогодні абсолютно безглузда. Усе має йти на війну», – сказав Гетманцев.
  • Він наголосив, що Верховна Рада відправила законопроєкт про перерозподіл військового ПДФО на повторне друге читання зі скороченими строками підготовки. 
  • «Я думаю, що ми ухвалимо цей законопроєкт (у повторному другому читанні, – Ред.) на початку листопада», – додав голова профільного комітету.

Контекст

20 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10037, який пропонує переспрямувати ПДФО з зарплат військових із місцевих бюджетів у держбюджет. 

На початку жовтня Комітет з питань бюджету доопрацював законопроєкт №10037.

До другого читання документ зазнав значних змін: 

  1. «Звичайний ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64%.
  2. Не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств із виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення.
  3. У 2024 році реверс не вилучається з усіх громад. Йдеться про вилучення з місцевих бюджетів певних коштів на користь держбюджету, а потім перерозподіл цих коштів серед менш спроможних громад.
  4. У 2024-му всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями.
  5. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування, крім пункту про вилучення «військового ПДФО», який застосовується в 1 жовтня 2023-го.
  6. Села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати).
  7. Залишки на рахунках органів місцевого самоврядування можна буде використовувати також на лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії.

17 жовтня парламент не зміг ухвалити відповідну законодавчу ініціативу в другому читанні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні