Категорія
Новини
Дата

«Цифра була суттєво зменшена». Сирський прокоментував потребу в мобілізації 500 000 людей

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу ЗСУ запит на кількість мобілізованих був суттєво зменшений, про це він сказав в інтервʼю «Укрінформу». У грудні президент Володимир Зеленський повідомив, що тодішнє військове командування на одній зі ставок запропонувало мобілізувати додатково 450 000–500 000 людей.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Після перегляду наших внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу Збройних сил ця цифра (500 000 українців) була суттєво зменшена. Ми очікуємо, що у нас буде достатньо людей, здатних захищати Батьківщину», – заявив Сирський, додавши, що йдеться не лише про мобілізованих, але й про добровольців.
  • За його словами, наразі відбувається перегляд чисельності певних частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. 
  • «Це дало нам змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин», – повідомив Головком ЗСУ.
  • Водночас він нагадав, що у всіх арміях світу є особовий склад, який не бере участі у бойових діях, але забезпечує бойові підрозділи. Тож значення ефективності тилових підрозділів не можна недооцінювати. Йдеться про систему забезпечення військ продовольством і боєприпасами, про ремонтні підрозділи, про медичні заклади та інше. 

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей. Після цієї заяви попередній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих.

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради два законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку та про посилення відповідальності за військові порушення.

7 лютого Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію, «за основу» проголосували 243 народні депутати. До другого читання до законопроєкту надійшло понад 4000 правок. На друге читання документ може бути винесений уже в березні.

Новий закон про мобілізацію спрямований на оновлення законодавчої бази напередодні хвилі мобілізації, під час якої можуть бути залучені до служби у війську до 500 000 осіб. Зусилля переважно спрямовані на заміну 330 000 виснажених військовослужбовців, які наразі перебувають на полі бою, зазначили в Міноборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні