Категорія
Новини
Дата

Верховний суд відмовився переглядати рішення про анулювання спецдозволу на видобуток для націоналізованого «Укрнафтобуріння» Коломойського

Касаційний адміністративний суд Верховного суду відмовився відкрити касаційне провадження на рішення Шостого апеляційного адмінсуду про анулювання спецдозволу «Укрнафтобуріння» на Сахалінському родовищі. Про це йдеться у рішенні суду, яке є в розпорядженні Forbes. Тепер Держгеонадра зможуть оголосити відкритий аукціон на видобуток на Сахалінському родовищі або передати частину родовища власнику ліцензій на суміжні ділянки – компаніям Миколи Злочевського.

Ключові факти

  • Суд не побачив підстав для відкриття касаційного провадження. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає, йдеться у документі.
  • Рішення Шостого апеляційного суду оскаржили у касаційному порядку «Укрнафтобуріння», АРМА, а також JKX Ukraine, якій належить 10% «Укрнафтобуріння».
  • Тепер Держгеонадра зможуть оголосити відкритий аукціон на видобуток на Сахалінському родовищі або передати частину родовища власнику ліцензій на суміжні ділянки – компаніям Миколи Злочевського, йдеться у статті Forbes.
  • Верховний Суд відмовив «Укрнафтобуріння» у доступі до правосуддя, повідомила пресслужба компанії.
  • «Укрнафта» підтримує позицію «Укрнафтобуріння» і вважає необґрунтованими мотиви Верховного суду. За даними компанії, практика Верховного суду свідчить про можливість касаційного перегляду постанови апеляційного суду з таких питань.

Контекст

«Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Головною цінністю «Укрнафтобуріння» був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА. Наприкінці січня Антимонопольний комітет дозволив передачу «Укрнафтобуріння» в управління державній «Укрнафті».

Шостий апеляційний адмінсуд 28 листопада ухвалив рішення про анулювання спецдозволу для «Укрнафтобуріння» на видобуток на Сахалінському родовищі. Компанія з 1 грудня зупинила видобуток.

У відповідь на запит Nadra.info керівник Держгеонадр Роман Опімах пояснив, що служба поновила судову суперечку після запиту від Державного бюро розслідувань.

4 грудня «УНБ» подала касаційну скаргу та заяву на скасування рішення суду в надії розблокувати видобуток газу. Також касаційну скаргу подала АРМА, повідомила пресслужба «УНБ» 11 грудня.

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні