Категорія
Новини
Дата

Видобуток нафти в Росії до кінця року скоротиться на 20% через санкції Євросоюзу – МЕА

До початку наступного року видобуток нафти в Росії скоротиться приблизно на 20% через набуття чинності заборони Європейського Союзу на імпорт, пише Bloomberg із посиланням на прогноз Міжнародного енергетичного агентства. Через нафтове ембарго РФ доведеться шукати нові ринки збуту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Поступове зниження видобутку почнеться вже цього місяця, оскільки Росія скорочує переробку і прискориться, коли набере чинності, ембарго, йдеться в ринковому звіті МЕА. 
  • Агентство очікує, що до початку 2023 року скорочення досягне близько 2 млн барелів на день, незважаючи на значне відновлення видобутку в останні місяці.
  • Росії доведеться знайти ринок збуту для близько 1 млн барелів на день нафтопродуктів та 1,3 млн барелів на день сирої нафти через заплановані обмеження ЄС, зазначають в МЕА.
  • Видобуток нафти в Росії зріс за останні три місяці, сягнувши позначки майже в 10,8 млн барелів на день у липні. Зокрема, це відбулося завдяки збільшенню внутрішньої переробки сирої сировини та активного експорту в Китай та Індію. 
  • Росія поки що успішно перенаправляла свої поставки сирої нафти до Азії. Азійсько-тихоокеанські покупці, які не обмежені західними санкціями, охоче розкуповують російські барелі, які подешевшали через санкції, зазначає Bloomberg.
  • У червні Китай вперше обігнав ЄС і став головним ринком для російської морської нафти, свідчать дані МЕА. Згідно зі звітом, ця азійська країна імпортувала 2,1 млн барелів на день у порівнянні з 1,8 млн барелів на день в ЄС.
  • За перші три дні серпня в середньому видобуток становив близько 10,51 млн барелів на добу, згідно з даними Міненерго РФ. Це на 2,5% менше в порівнянні з липнем. Проте, як зазначає агентство, поки що це зумовлено сезонністю, а не довгостроковими факторами, такими як санкції.

Контекст

На початку червня ЄС погодив «шостий пакет» санкцій проти РФ за війну в Україні. Зокрема, він передбачає часткове нафтове ембарго на російську нафту, яке охопить морські поставки нафти з початку 2023 року. Перевезення за межі континенту операторами танкерів не будуть заборонені, але судна не зможуть отримати страхове покриття, що зробить плавання незаконними за міжнародним морським правом.

Німеччина та Польща, які отримують російську нафту по північній гілці нафтопровода «Дружба», планують відмовитись від неї до кінця цього року. 

Тимчасовий виняток передбачається для імпорту сирої нафти нафтопроводом до тих країн-членів ЄС, які через своє географічне положення страждають від специфічної залежності від російських поставок і не мають життєздатних альтернатив, заявляла Рада ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні