Категорія
Новини
Дата

Виставка про російські злочини в Україні відкрилась у кампусі ООН у Нью-Йорку

1 хв читання

Біля будівлі ООН у Нью-Йорку 31 березня почала роботу виставка «Україна. Розп’яття. Трибунал», йдеться у пресрелізі Національного музею історії України у Другій світовій війні. Виставка відкривається за ініціативи президента України напередодні голосування в ООН за створення трибуналу для керівництва Росії.

Ключові факти

  • Виставка відкрилася в 866 United Nations Plaza, площа експозиції – 1500 кв. м. На ній розміщено понад 1000 експонатів.
  • Представлені артефакти та свідчення були зібрані працівниками музею протягом року на деокупованих територіях.
  • Виставка розділена за структурними блоками та відображає різні події війни: наступ на світанку 24 лютого 2022 року, підготовка російської армії до навали, оборона Києва, визволення Чернігівщини і Харківщини, катівні.
  • Окрему увагу присвячено підготовці псевдореферендумів на захоплених територіях – ідеологічній та пропагандистській, а також мародерству серед росіян.
  • Виставка є частиною проєкту «Україна. Розп’яття» – першої стаціонарної експозиції з артефактів про російсько-українську війну, що створена під час тієї самої війни.
  • Виставка створена та організована Національним музеєм історії України у Другій світовій війні та Фондом Богдана Губського «Україна ХХІ століття». Куратор виставки – Юрій Савчук, художник – Антон Логов.

Контекст

За час повномасштабної війни українці влаштували декілька знакових виставок, присвячених боротьбі проти Росії та її армії.

Першу було відкрито 21 квітня 2022 року на Венеційській бієнале – «Це Україна: Захищаючи свободу». Її було створено за 3,5 тижні за сприяння Мінкультури та Офісу президента. Окрім українських митців до експозиції були включені твори Марини Абрамович, Демієна Герста, Олафура Еліассона, JR, Такаші Муракамі та Бориса Михайлова.

Ще одна виставка, що стала відомою на весь світ – виставка російської військової техніки, знищеної ЗСУ, на Хрещатику. Виставка була присвячена Дню незалежності України та нараховувала 80 експонатів. За підрахунками Forbes, сукупна вартість виставки – $176 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні