Категорія
Новини
Дата

Витік документів Пентагону. Фігуранту справи висунуто звинувачення за шістьма пунктами

Військовослужбовцю Національної гвардії США Джеку Тейшейрі, якого підозрюють у зливі секретних документів американської розвідки, висунуто звинувачення за шістьма пунктами. Про це йдеться у повідомленні Мінʼюсту США.

Ключові факти

  • Тейшейру звинувачують в умисному зберіганні та передачі секретної інформації, що стосується національної оборони США.
  • Військовий, починаючи приблизно із січня 2022 року, навмисне, неналежним чином і незаконно зберігав та передавав інформацію, що була класифікована як «цілком таємна» або «таємна», та/або конфіденційну закриту інформацію, яка може бути використана на шкоду США або на користь іноземної держави, йдеться в матеріалах обвинувачення. 
  • Зазначається, що Тейшейра міг отримати доступ до документів із секретної станції на базі Otis USANG, розшифрував і передав інформацію у письмовому вигляді іншим користувачам на платформі соцмереж.
  • Кожен пункт обвинувачення передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років з подальшим звільненням під наглядом на строк до трьох років і штрафу в розмірі до $250 000.
Витік документів Пентагону. Фігуранту справи висунуто звинувачення за шістьма пунктами /Фото 1

Контекст

На початку квітня NYT написала про ймовірний витік секретних документів Пентагону, які зʼявилися у соцмережах. Високопоставлений представник американської розвідки назвав витік «кошмаром для групи «Пʼяти очей», маючи на увазі США, Велику Британію, Австралію, Нову Зеландію та Канаду, які активно обмінюються розвідувальною інформацією.

Як виявилося, Джек Тейшейра публікував численні секретні документи у закритому чаті на геймерській платформі Discord. Першоджерелом витоку нібито стала група з назвою Thug Shaker Central, куди входило 20–30 осіб. 

Наприкінці 2022 року Тейшейра почав публікувати в Thug Shaker Central розшифровки секретних розвідувальних документів. А з часом – викладав фотографії документів, які зрештою й потрапили у відкритий доступ. Журналісти вирахували його за цифровими слідами.

Мін’юст США відкрив офіційне кримінальне розслідування після звернення Пентагону, яке назвало витік «навмисним злочинним актом». 14 квітня співробітники ФБР арештували 21-річного Джека Тейшейру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні