Категорія
Новини
Дата

Війна завдала збитків інфраструктурі України вже на $63 млрд. Проєкт «Росія заплатить» уточнив дані

Сума збитків, нанесених інфраструктурі України в ході війни, станом на 24 березня вже досягла $63 млрд або 1,8 трлн грн. Про це свідчить аналіз, що здійснюється в рамках проєкту «Росія заплатить» командою KSE Institute та Центром економічної стратегії та «Prozorro.Продажі». У порівнянні з даними, оприлюдненими 17 березня, та з урахуванням переоцінки окремих статей в сторону зниження, чисте зростання склало $3,5 млрд.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти: 

  • З початку військової агресії Росії 24 лютого, в Україні пошкоджено або зруйновано доріг (сума втрат — $27,5 млрд), щонайменше 4431 житловий будинок ($13,4 млрд), 92 заводів/підприємств ($2,9 млрд), 378 закладів освіти ($601 млн), 138 закладів охорони здоров’я ($2,5 млрд), вісім цивільних аеропортів ($6,8 млрд) та 10 військових аеродромів ($390 млн), 11 ТРЦ ($188 млн), сім ТЕС/ГЕС ($101 млн).
  • Найбільше на зростання оцінки втрат вплинуло уточнення інформації щодо вартості пошкоджених доріг (при загальному зменшенні підтвердженої кількості кілометражу зруйнованих доріг).
  • На оцінку також вплинуло суттєве зростання оцінки втрат внаслідок пошкодження та руйнування житлового фонду (як через збільшення кількості пошкоджень, так і через перегляд методології оцінки кількості зруйнованого житлового фонду).
  • Водночас, завдяки надходженню детальних та уточнених даних від Мінінфраструктури, було переглянуто в бік зменшення втрати від руйнування залізничної інфраструктури, мостів та мостових переходів, а також цивільних аеропортів.

Методологія

Проєкт фокусується на оцінці втрат фізичної інфраструктури України внаслідок війни (руйнування житлових будинків, комунальної, дорожньої, залізничної інфраструктури; освітніх та медичних закладів тощо); та оцінку фінансової вартості цих втрат. На цей час в рамках проєкту не здійснюється оцінка загальних втрат економіки, що включають не лише прямі втрати інфраструктури, але також численні «побічні» втрати, які економіка зазнала внаслідок війни (закриття значної кількості підприємств; втрати сотнями тисяч людей домівок і роботи; припинення будь-яких інвестицій; скорочення споживчого попиту громадян тощо).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні