Категорія
Новини
Дата

Влада Великої Британії заборонила використовувати гроші від продажу «Челсі» Абрамовича за межами України

Уряд Великої Британії заборонив використовувати гроші, отримані від доходу з продажу футбольного клубу «Челсі», за межами України. Про це пише голова фонду допомоги постраждалим від війни Майк Пенроуз у статті для The Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Домовленність між британською владою та російським бізнесменом Романом Абрамовичем передбачала, що фонд використовуватиме гроші для допомоги «всім жертвам війни в Україні». За словами Пенроуза, ця умова була зафіксована у документах про продаж «Челсі», які затвердив уряд Великої Британії.
  • Проте, через рік британська влада змінила умови, зазначає він. Тепер фонд зможе отримати гроші, якщо обмежить свою діяльність «географічними кордонами України».
  • У фонді виступили проти такої умови. Там вважають, що кошти необхідно спрямувати на допомогу українським біженцям у різних країнах, зокрема й у Великій Британії.
  • «Ми просимо уряд виділити нам кошти без висування політичних умов, які обмежують нашу здатність допомагати всім українцям, які їх потребують», – зазначив голова фонду.

Контекст

З 2003 року «Челсі» належав російському мільярдеру Роману Абрамовичу. Він купив клуб за $187 млн. У березні 2022-го Абрамович виставив команду на продаж – до того, як потрапив під персональні британські санкції, введені у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Абрамович обіцяв спрямувати гроші до фонду, який буде створено на користь постраждалих в Україні. Проте британський уряд мав сумніви у щирості мільярдера й вимагав юридичних гарантій того, що Абрамович не зможе заробити на продажі клубу.

7 травня «Челсі» оголосив, що про купівлю клубу з Абрамовичем домовилася група інвесторів на чолі з американським мільярдером Тоддом Боелі. 25 травня Премʼєр-ліга та британський уряд схвалили продаж «Челсі».

У квітні Bloomberg повідомив, що Велика Британія затримує передачу коштів Україні, оскільки Мінфін мав переконатися, що фонд не буде використаний для обходу санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні