Категорія
Новини
Дата

«Власна справа». Українські підприємці отримали за рік грантів на 1,3 млрд грн

1 хв читання

За програмою «Власна справа», яка діє в межах урядової програми підтримки бізнесу «єРобота», за рік видано грантів на 1,3 млрд грн, переможцями стали 6500 підприємців. Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

Ключові факти

  • За словами Бережної, «Власна справа» – один з найпопулярніших компонентів програми грантової підтримки бізнесу «єРобота», яка також охоплює гранти на переробку, розвиток садів та створення теплиць, та новий напрям – гранти для ветеранів, ветеранок і їхніх дружин чи чоловіків.
  • «Грантова програма «Власна справа» діє вже рік, і результати просто вражаючі: 6500 переможців, 1,3 млрд грн – сума, яку вже отримують наші переможці», – наголосила заступниця міністра. 
  • Найбільш успішні підприємці, які брали участь у програмі та перемагали, проживають у Львівській області, Києві та Рівненській області.
  • Серед найпопулярніших видів діяльності – оптова і роздрібна торгівля, переробна промисловість, готелі та ресторани, тимчасове розміщення і організація харчування, зазначила Бережна.
  • Вона додала, що з 10 квітня програма «єРобота» розширилось до ветеранського компоненту, який має три частини – гранти від 250 000 грн до 1 млн грн. 
  • За словами Бережної, серед перших переможців вже є 20 учасників бойових дій і 21 дружина учасника бойових дій. За програмою передбачається вісім хвиль до кінця року. Бюджет становить 1 млрд грн. 
  • Також стартує нова хвиля подання заявок на гранти на переробку з можливістю отримати грант до 8 млн грн. До кінця року планується видати 1000 грантів, повідомила Бережна.

Контекст

Українці в червні відкрили рекордну кількість ФОПів за останні три роки – понад 31 000. Найбільш популярною сферою під час великої війни стала роздрібна торгівля.

Більшість «новоспечених» бізнесменів займаються роздрібною торгівлею, але як і раніше вистачає тих, хто вирішив працювати в сфері ІТ.

Найбільш затребувані сфери, у яких відкриваються нові справи, не змінюються. Як торік, у першій половині 2023 року перше місце посіла роздрібна торгівля – нею офіційно почали займатися понад 38 000 українців. 

Другим за популярністю залишається КВЕД «Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність», який був найпопулярнішим до початку великої війни. Цьогоріч у цій сфері власну справу розпочали вже 12 000 підприємців. 

До трійки також потрапив КВЕД «Надання інших індивідуальних послуг» – у цій сфері розпочали працювати понад 8000 ФОПів.

Раніше в НБУ заявили, що у другому кварталі бізнес уперше з початку війни оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку. Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 104,5% порівняно з 91,2% у першому кварталі. 

Зростання індексу відбулося на тлі відновлення енергосистеми, поступового пожвавлення внутрішнього попиту та зміцнення курсу гривні, зазначили в НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні