Категорія
Новини
Дата

Власники українських бондів планують створити комітет із реструктуризації – Bloomberg

Деякі власники українського боргу домовляються про створення так званого комітету кредиторів перед можливою реструктуризацією боргу. Про це пише Bloomberg з посиланням на людей, ознайомлених із цим питанням.

Ключові факти

  • Великі власники облігацій можуть прискорити переговори з формування такої групи після весняних зустрічей Міжнародного валютного фонду, запланованих на 17 квітня, кажуть співрозмовники агентства. 
  • За їх словами, строки підтискають, оскільки замороження виплат по облігаціях, наданих Україні у 2022 році, закінчується наприкінці вересня.
  • Виплати за міжнародними облігаціями України на суму $20 млрд були зупинені два роки тому після вторгнення Росії, за згодою їх власників. 
  • Український уряд стикається з невизначеністю щодо міжнародної допомоги, оскільки понад $60 млрд військової та фінансової допомоги поки не ухвалені. З них Київ сподівався отримати $8 млрд прямої бюджетної підтримки, зазначило агентство.
  • Попри тиск Київ хоче зберегти гарні стосунки з міжнародними інвесторами, зокрема, щоб залучити їх до фінансування відбудови країни після завершення війни.

Контекст

Україна в серпні 2022 року домовилася про відстрочку на два роки погашення та виплат відсотків за 13 випусками суверенних єврооблігацій загальною номінальною вартістю $17,26 млрд та €2,25 млрд, а також перегляду умов щодо ВВП-варрантів.

У строк до липня 2024 року підлягали погашенню три випуски єврооблігацій України на загальну суму понад $3 млрд: 1 вересня 2022 року – на $912,35 млн, 1 вересня 2023-го – на $1 млрд 355,23 млн і 1 лютого 2024 року – на $750 млн.

Виплати відсотків за ними та ще 10 випусків єврооблігацій у наступні 24 місяці склали б за поточними ставками близько $3 млрд.

У вересні 2022 року Україна підписала меморандум про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом із групою кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу. 

29 березня цього року міністр фінансів України Сергій Марченко та надзвичайний і повноважний посол США в Україні Бріджит Брінк підписали двосторонню угоду щодо відтермінування виплат за державним боргом

Укладання угоди було передбачено Меморандумом про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу.

За словами Марченка, підписання угоди дозволить зменшити боргове навантаження на державний бюджет та спрямувати кошти, що мали бути сплачені на погашення та обслуговування боргових зобов’язань, на потреби соціальної та гуманітарної сфер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні