Категорія
Новини
Дата

Японія обмежила ціну на російську нафту. Виняток – сировина із «Сахаліну-2»

Японія запровадила цінову стелю на російську нафту з 5 грудня, за винятком нафти, яка видобувається в межах проєкту «Сахалін-2». Про це повідомили у японському МЗС, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У МЗС Японії зазначили, що виняток щодо сирої нафти з далекосхідного російського проєкту «Сахалін-2», в якому японські енергетичні оператори мають частку після виходу Shell, було ухвалено «з міркувань енергетичної безпеки Японії».
  • Про подальші заходи щодо російських нафтопродуктів, які мають початися 5 лютого 2023 року, у міністерстві обіцяють оголосити згодом.

Контекст

«Сахалін-2» – нафтогазовий проєкт РФ та Японії на острові Сахалін, у межах якого 60% видобутого скрапленого газу призначено для японської сторони. Раніше міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Коїті Хагіуда заявляв, що країна не залишить проєкт.

ЄС установив граничну ціну на російську нафту на рівні $60 за барель. Це стосується нафти, яку транспортують морем. Рішення набуло чинності 5 грудня. Також рішення про граничну ціну на рівні $60 ухвалили G7 і Австралія.

Ціну переглядатимуть що два місяці, щоб реагувати на ринкову ситуацію. Під час перегляду ціну встановлюватимуть на 5% нижчою за середньоринкову ціну на російську нафту і нафтопродукти, розраховану на основі даних Міжнародного енергетичного агентства.

Обмеження ціни на російську нафту дасть змогу встановити ліміт на коливання ціни на підставі надзвичайних ринкових умов і різко зменшить доходи РФ від торгівлі нафтою після того, як вона розпочала війну проти України, вважають у Брюсселі. Таке обмеження ціни також покликане стабілізувати глобальні енергетичні ціни та помʼякшити негативні наслідки для постачання енергії у треті країни.

Президент України Володимир Зеленський вважає виправданим обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні