Категорія
Новини
Дата

ЄС домовився про обмеження ціни на російську нафту на рівні $60

Держави-члени ЄС погодилися ввести обмеження ціни для світових закупівель російської нафти у розмірі $60 після того, як Польща відмовилася від своїх заперечень проти угоди, спрямованої на скорочення доходів Кремля, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Варшава відкладала узгодження ліміту оскільки хотіла ще знизити рівень цін, щоби ще більше зменшити доходи Москви. Варшава дала свою згоду після того, як Брюссель погодився прискорити роботу над новим пакетом санкцій проти Москви, який включатиме заходи, запропоновані Польщею.
  • Обмеження, яке має бути прийняте країнами G7 та деякими союзниками, призначене для того, щоб російська нафта продовжувала надходити до таких країн, як Індія та Китай, але з меншим прибутком для Москви.
  • Передбачається, що план матиме глобальне охоплення, тому що російські імпортери нафти, які покладаються на страхове покриття та послуги доставки від компаній, що базуються в ЄС та інших країнах G7, повинні будуть дотримуватися обмеження цін.
  • Однак Росія заявила, що не продаватиме нафту будь-якій країні, яка бере участь в обмеженні, а Індія і Китай поки не заявили, що її реалізовуватимуть.
  • Російська нафта вже торгується з великим дисконтом до міжнародного стандарту Brent.
  • «Ми можемо формально погодитися з рішенням», — сказав постійний представник Польщі в ЄС Анджрей Садось, додавши, що офіційна публікація закону, ймовірно, відбудеться у вихідні.
  • Угоді передували місяці переговорів.

Контекст

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Офіційні особи США зголосилися встановити обмеження на сиру нафту вище $60 за барель, що збільшить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в межах обмежень.

Президент України Володимир Зеленський вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель, про це він заявив під час виступу на міжнародному симпозіумі «Європейська ідея». Наразі у ЄС обговорюють діапазон цін у $65–70 за барель.

Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії з початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до девʼятого пакету санкцій ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні