За рік вторгнення продажі творів Тараса Шевченка в українських книгарнях зросли мінімум вдвічі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

За 2022 рік продажі творів Тараса Шевченка в українських книгарнях зросли мінімум вдвічі

За рік вторгнення продажі творів Тараса Шевченка в українських книгарнях зросли мінімум вдвічі Фото Getty Images

9 березня 2022 року українці відзначають 209-й день народження Тараса Шевченка. Forbes запитав в українських книгарень, чи збільшився попит на твори поета за рік масштабного вторгнення. Продажі зросли вдвічі – а в окремих випадках вшестеро, свідчать відповіді.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2022 році попит на книги Тараса Шевченка зріс більш ніж удвічі – не враховуючи антологій та книжок про поета, повідомляють у книгарні Yakaboo. У 2021-му продано 1519 книжок, у 2022 році українці придбали вже 3224 книги Шевченка – при тому, що продаж паперових видань Yakaboo відновили лише в квітні.
  • У топ-3 найпопулярніших книжок Yakaboo увійшли «Кобзар», «Дитячий кобзар» і ще одне видання «Кобзаря» зі щоденником автора. 
  • У 2021-му в топі було також коштовне видання «Кобзаря» за 1600 грн із прижиттєвими документами, листами та фото. Популярність цього видання свідчить: «Кобзар» – бренд України, адже його купували у подарунок, вважають у Yakaboo. У 2022 році видання не додруковувалось, тож залишило топ. 
  • Продажі книги «Кобзар. Вперше зі щоденником автора» у книгарні «КСД» також збільшились удвічі. У 2021-му продано 2200 одиниць, у 2022 році – майже 4500. 
  • «У нас концентрована аудиторія, яка і до того читала, – каже комунікаційниця видавництва «Наш Формат» Людмила Фіть. – У 2022-му читачі активізувались більше». За останній рік книг Шевченка у «Нашому Форматі» купили майже вшестеро більше, ніж у 2021 році.

Контекст

У пʼятірку найбільших книгорозповсюджувачів України входять Yakaboo, «Книгарня Є», «КСД», Vivat і «Наш Формат», кажуть в Українському Інституті Книги.

Нині інтерес до української літератури зростає і за кордоном. З 2013 року з приблизно 48 кількість перекладених українських книжок зросла до понад 120 у 2021-му. У 2022 році стався стрибок – іноземці купили права на понад 230 книжок українських авторів. 

Лідерами продажів минулого року стали «Видавництво Старого Лева», «Ранок» і Vivat. Vivat збільшив продаж авторських прав удвічі. «ВСЛ» ще з 2018-го тримає планку у 40–60 контрактів на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні