Верховна Рада готує закон щодо обмеження закупівель за державні кошти. Що ще обговорюють /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада готує закон щодо обмеження закупівель за державні кошти. Що ще обговорюють

Getty Images

Після низки скандалів із закупівлями за бюджетні кошти Верховна Рада (ВР) вирішила обмежити витрати бюджетів на час дії воєнного стану. Драфт закону вже підготували в економічному комітеті. Про це Forbes повідомив голова комітету Дмитро Наталуха, йдеться у редакційному матеріалі

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Активна дискусія щодо пошуку розвʼязання проблеми почалася після низки публічних кейсів, на кшталт закупівлі барабанів або овочерізок для бомбосховищ, каже Наталуха. 
  • Згідно з документом, який є у розпорядженні Forbes народні депутати пропонують обмежити проведення публічних закупівель, якщо вони не стосуються критично необхідних товарів, наприклад, для оборони, відновлення енергетики та інфраструктури тощо. Далі Кабмін у тридцятиденний термін повинен сформувати КВЕДи товарів, які будуть обмежені для закупівлі, додає Наталуха. 
  • Головна полеміка зараз навколо суми закупівель, які підпадатимуть під обмеження – лунають цифри від 100 000 до 1 млн грн, каже Наталуха. Дискусія щодо закону наразі триває, фіналізувати документ мають до кінця липня – початку серпня.  
  • У ВР пропонують і більш радикальні обмеження. Одна з опцій, яка активно обговорюється – забрати військовий податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих бюджетів і направити його до державного бюджету, кажуть два нардепи з фракції «Слуга народу». У фінансовому комітеті ВР таке рішення заперечують. «Забирати не плануємо», – каже заступник голови профільного комітету Ярослав Железняк. Це рішення може прийматися і без змін до податкового кодексу, додає спірозмовниик, дотичний до обговрення процесу.
  • Інший варіант розвʼязання проблеми – зобовʼязати місцеві органи самоуправління спрямовувати до 50% доходів на потреби оборони, пропонує нардеп з економічного комітету Олексій Мовчан. «Решту коштів місцеві та регіональні органи можуть спрямувати на розвиток громади», – додає він. 

Контекст 

17 липня у Telegram голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначив, що це «останнє попередження» для влади на місцях щодо необхідності переглянути свої закупівлі. 

Це сталося на тлі низки скандалів з закупівлями. Так, у Дніпровському районі столиці для бомбосховищ закупили барабани на майже 900 000 грн та овочерізки й сковорідки на 3,5 млн грн. 

Регіони теж не відставали – влада Житомира вирішила виділити 70 млн грн на реконструкцію стадіону, а у Львові – 1 млн грн на озеленення одного з районів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні