Верховна Рада готує закон щодо обмеження закупівель за державні кошти. Що ще обговорюють /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада готує закон щодо обмеження закупівель за державні кошти. Що ще обговорюють

1 хв читання

Getty Images

Після низки скандалів із закупівлями за бюджетні кошти Верховна Рада (ВР) вирішила обмежити витрати бюджетів на час дії воєнного стану. Драфт закону вже підготували в економічному комітеті. Про це Forbes повідомив голова комітету Дмитро Наталуха, йдеться у редакційному матеріалі

Ключові факти 

  • Активна дискусія щодо пошуку розвʼязання проблеми почалася після низки публічних кейсів, на кшталт закупівлі барабанів або овочерізок для бомбосховищ, каже Наталуха. 
  • Згідно з документом, який є у розпорядженні Forbes народні депутати пропонують обмежити проведення публічних закупівель, якщо вони не стосуються критично необхідних товарів, наприклад, для оборони, відновлення енергетики та інфраструктури тощо. Далі Кабмін у тридцятиденний термін повинен сформувати КВЕДи товарів, які будуть обмежені для закупівлі, додає Наталуха. 
  • Головна полеміка зараз навколо суми закупівель, які підпадатимуть під обмеження – лунають цифри від 100 000 до 1 млн грн, каже Наталуха. Дискусія щодо закону наразі триває, фіналізувати документ мають до кінця липня – початку серпня.  
  • У ВР пропонують і більш радикальні обмеження. Одна з опцій, яка активно обговорюється – забрати військовий податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих бюджетів і направити його до державного бюджету, кажуть два нардепи з фракції «Слуга народу». У фінансовому комітеті ВР таке рішення заперечують. «Забирати не плануємо», – каже заступник голови профільного комітету Ярослав Железняк. Це рішення може прийматися і без змін до податкового кодексу, додає спірозмовниик, дотичний до обговрення процесу.
  • Інший варіант розвʼязання проблеми – зобовʼязати місцеві органи самоуправління спрямовувати до 50% доходів на потреби оборони, пропонує нардеп з економічного комітету Олексій Мовчан. «Решту коштів місцеві та регіональні органи можуть спрямувати на розвиток громади», – додає він. 

Контекст 

17 липня у Telegram голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначив, що це «останнє попередження» для влади на місцях щодо необхідності переглянути свої закупівлі. 

Це сталося на тлі низки скандалів з закупівлями. Так, у Дніпровському районі столиці для бомбосховищ закупили барабани на майже 900 000 грн та овочерізки й сковорідки на 3,5 млн грн. 

Регіони теж не відставали – влада Житомира вирішила виділити 70 млн грн на реконструкцію стадіону, а у Львові – 1 млн грн на озеленення одного з районів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні