Категорія
Новини
Дата

Заборгованість на ринку електроенергії з грудня скоротилася на 7 млрд грн – голова «Укренерго»

Загальна заборгованість на ринку електроенергії скоротилася із 60 млрд грн станом на грудень до 52–53 млрд грн на сьогодні. Про це повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький на пресконференції.

Ключові факти

  • Заборгованість зменшилася за рахунок того, що з «Укренерго» частково розрахувалися за передачу і диспетчеризацію, сказав Кудрицький.
  • Водночас, за його словами, продовжують зростати борги на балансуючому ринку електроенергії, досягнувши понад 31 млрд грн. 
  • Заборгованість на балансуючому ринку повʼязана з тим, що частина державних та комунальних підприємств не оплачують спожиту електроенергію.
  • Кудрицький пояснив, що вирішення боргової кризи має дві складові: зупинення зростання боргу й пошук фінансової підтримки для погашення вже існуючих боргів. «Укренерго» разом з іншими інституціями працює над тим, щоб у цьому році повністю закрити це питання й створити для інвесторів фінансову можливість інвестувати в розподілену генерацію», – зазначив голова «Укренерго».

Контекст

У 2023 році боргова лавина накрила компанії, які забезпечують низькі тарифи на електроенергію для населення. Державний «Енергоатом», ключовий елемент цього процесу, почав повертати мільярдні борги тільки у вересні 2023-го. Але за підсумком року він усе одно залишився винен партнерам 17 млрд грн. Це лише частина великої боргової кризи, в якій опинилися всі ключові гравці ринку: «Укренерго», «Енергоатом», ДТЕК, обленерго і «зелені». У чому її причини і як вона влаштована, читайте в матеріалі Forbes.

НКРЕКП затвердила зміну цінових обмежень на балансуючому ринку електроенергії. З 10 квітня максимальна гранична ціна у цьому сегменті ринку становитиме 8250 грн/МВт-год. із 7:00 до 23:00 та 4000 грн/МВт-год. із 23:00 до 7:00.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні