Категорія
Новини
Дата

Заборона Польщі на імпорт агропродукції коштувала Україні $143 млн – Мінекономіки

Дії польського уряду, спрямовані на заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, минулого місяця коштували Києву $143 млн, повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка в інтервʼю Брюссельському економічному форуму, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Польща та кілька інших східних членів ЄС запровадили обмеження на експорт українських продуктів харчування у квітні, пославшись на різке падіння цін на ринку, яке завдало шкоди їхнім фермерам, цей крок був засуджений з боку ЄС. 
  • «З втручанням Комісії ми отримуємо якесь полегшення ситуації, але ситуація не вирішена», – сказав Качка.
  • За його словами, Єврокомісія «заплатить польським фермерам компенсацію ні за що… Це насправді був блеф із боку польських фермерів».

Контекст

Польські фермери з осені 2022 року протестують, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій. Вони виводили техніку в центри міст, закидали яйцями міністра й навіть погрожували зірвати візит президента України Володимира Зеленського до Польщі. 5 квітня подав у відставку міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик. 

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. 

Європейська комісія вважає неприйнятними самостійні рішення окремих країн щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявила 16 квітня агентству PAP речниця ЄК Аріана Подеста.

Згодом Україна і Польща домовились про відновлення транзиту української агропродукції з 20-го на 21 квітня, йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства. 

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, йдеться у повідомленні ЄК. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні