Категорія
Новини
Дата

Захоплені активи у Криму. Паризький арбітражний трибунал розгляне позов «Укренерго» проти РФ

1 хв читання

Арбітражний трибунал у Парижі прийняв рішення на користь «Укренерго», визнавши, що суд має юрисдикцію на розгляд позову НЕК проти РФ, який був поданий у 2019 році, повідомив очільник компанії Володимир Кудрицький. Тож у підсумку арбітражний трибунал заслухає та ухвалить рішення за позовами «Укренерго».

«Укренерго» позивається проти РФ за незаконно експропрійовані енергетичні активи та інвестиції у Криму. Сума рахунку, який компанія виставила агресору – €527 млн.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • За словами Кудрицького, у позові йдеться про щонайменше 17 високовольтних підстанцій «Укренерго» в Криму та понад 1300 км ліній електропередачі, захоплених ворогом під час анексії українського півострова. 
  • Компанія також вимагає компенсації збитків за інші порушення Угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій 1998 року.
  • Очільник НЕК нагадав, що РФ намагалась оскаржити юрисдикцію міжнародного трибуналу в аналогічній справі Ощадбанку проти Росії за активи українського банку в анексованому Криму. Тоді українській стороні вдалося довести правомірність юрисдикції лише через апеляцію. 
  • «Тому рішення, ухвалене судом щодо нашої справи, є надзвичайно важливим для подальших можливостей захисту інтересів «Укренерго» та доведення процесу до остаточного рішення на користь компанії», – написав він.
  • Далі Постійна палата третейського суду визначить процесуальний календар наступних засідань, під час яких відбуватиметься розгляд справи по суті.
Захоплені активи у Криму. Паризький арбітражний трибунал розгляне позов «Укренерго» проти РФ /Фото 1

Інфографіка: «Укренерго»

Контекст

«Укренерго» розпочало цей арбітражний процес понад п’ять років тому. Арбітражне провадження триває з листопада 2020 року. На слуханнях у Парижі у вересні 2023-го були присутні представники генпрокуратури РФ.

Арбітрам знадобилося 11 місяців, щоб проаналізувати аргументи сторін і винести своє рішення щодо юрисдикції. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд