Категорія
Новини
Дата

У системі дефіцит. «Укренерго» повертає обмеження енергопостачання для промисловості й бізнесу

1 хв читання

У четвер, 8 серпня, «Укренерго» застосує обмеження споживання для промисловості й бізнесу з 17:00 до 22:00, повідомляє пресслужба. Причина обмежень – дефіцит потужності в системі, спричинений російськими обстрілами.

Енергосистема все ще відновлюється після восьми масованих атак росіян, а на енергооб’єктах тривають ремонти.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • У четвер увечері буде задіяна одна черга графіка обмеження потужності.
  • Водночас споживання населення, критичної інфраструктури та об’єктів оборонної промисловості обмежуватися не буде.
  • Також обмеження повʼязані з високим рівнем споживання електроенергії через підвищення температури повітря до +30°С на Півдні та Сході країни.
  • «Укренерго» закликало споживати електроенергію раціонально з 16:00 до 23:00. 
  •  Протягом останніх девʼяти днів – із 30 липня до 7 серпня – в Україні не застосовувалися планові графіки вимкнення світла.

Контекст

З березня Росія завдає масованих ударів по українській енергетиці. З ладу виведено понад 90% українських ТЕС, понад 45% гідрогенерації. Загалом Україна втратила близько 9000 МВт потужностей, за даними Міненерго. Під час минулої зими максимальна потужність енергосистеми досягала 18 000 МВт, зараз – менше 10 000 МВт.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд