Категорія
Новини
Дата

Закриття лазівок і новий спецорган. У ЄС обговорюють шляхи протидії обходу санкцій проти РФ – Bloomberg

Група держав – членів Європейського Союзу наполягає на тому, щоб блок нарощував свої можливості та повноваження у відповідь на дії тих, хто допомагає Росії обходити санкції, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нові повноваження можуть включати видачу попереджень людям або компаніям за межами та в ЄС, які допомагають Росії обходити санкції, і дають блоку можливість діяти в тих випадках, коли це стосується продуктів, що використовуються проти України в бою, згідно з проєктом пропозиції, який є в розпорядженні агентства.
  • «Росія намагається продовжувати постачати своїй військовій промисловості необхідні компоненти, незважаючи на наші санкції», – йдеться в ініціативі. Згідно із повідомленням, альтернативні ланцюжки поставок створюються за рахунок використання підставних компаній та посередників з країн навколо Росії. Зазначається, що особливу увагу слід приділити західним компонентам, які мають вирішальне значення для російської військової промисловості.
  • Нині ЄС та його союзники приділяють більше уваги забезпеченню дотримання санкцій, включаючи примус країн, які не вжили заходів, а також компаній, які мають намір запровадити обмеження.
  • Пропозиції, які підтримуються майже дюжиною держав-членів, включаючи Францію та Німеччину, передбачають розширення бази фірм та фізичних осіб у третіх країнах, щоб було простіше перерахувати організації, повʼязані з компонентами та матеріалами, що використовуються Росією в Україні, а також типи товарів, на які спрямована санкція з огляду на їх військове використання.
  • Також пропонується забезпечити стандартизоване застосування санкцій у всіх державах-членах та зміцнити механізми координації та звітності з метою закриття будь-яких лазівок.
  • Ініціатива стосується і підвищення здатності ЄС проводити аналіз та дослідження, а також покращити обмін інформацією між державами-членами та інститутами ЄС у Брюсселі.
  • В ЄС хочуть використати орган для боротьби з відмиванням грошей, який незабаром буде створений, для протидії обходу санкцій.
  • Форма заходій, яких ЄС міг би зрештою вжити, залежатиме від кожного конкретного випадку і може змінюватися від офіційних попереджень та дипломатичних контактів до публікації підозр, згідно з проєктом документа. Очікується, що ідеї будуть обговорені державами-членами цього тижня.

Контекст

Санкції, які ЄС та США планують оголосити цього тижня, включають низку елементів, спрямованих на посилення дотримання санкцій.

Серед цих посилених зусиль ЄС запропонував банкам та іншим установам повідомляти про російські активи, які перебувають під санкціями, якими вони володіють, в межах нового пакету інструментів, який блок має намір схвалити цього тижня. 

США також планують запровадити нові заходи експортного контролю та обмеження для ключових секторів. Президент Джо Байден заявив у Києві, що США оголосять пізніше цього тижня про додаткові санкції.

«Велика сімка» також обговорювала способи запровадження санкцій проти компаній, які, на думку держав-членів G7, постачають до Росії товари, які використовуються у військових цілях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні