Категорія
Новини
Дата

«Можливо, Тігіпко приєднається пізніше». Гороховський розкрив інвесторів проєкту monobank у Польщі

Запуск проєкту фаундерів monobank у Польщі під назвою stereo наразі фінансують співзасновники Fintech Band Олег Гороховський, Михайло Рогальський та Вадим Ковальов. Співвласник monobank Сергій Тігіпко поки не бере участі у проєкті. Про це у інтерв'ю Forbes розповів Олег Гороховський.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «З Універсал Банком (банк Сергія Тігіпка, на базі якого працює monobank) ми розраховуємо співпрацювати, тому що клієнти mono нам дуже близькі. І ми розраховуємо, що «Універсал» буде надійним нашим партнером, особливо щодо можливості переказів Україна-Польща», — сказав Гороховський.
  • Коментуючи питання про фінансову участь Тігіпко у проєкті фаундер monobank не став виключати таку можливість, але в майбутньому. «Можливо, він приєднається трохи пізніше», — зазначив Гороховський.
  • За його словами, загальна сума інвестицій у stereo на перший рік складає €15 млн. У Польщі проєкт працюватиме на базі місцевого банку Aion, який надаватиме українцям послуги Bank as a Service (BaaS). «Боюся помилитись, але вся частина BaaS – це десь третина від суми», — уточнив Гороховський.
  • «Ми розуміємо, що не зможемо довго сидіти на провайдері BaaS. Це скоріше швидкий варіант протестувати гіпотезу. Якщо вона спрацює і ми побачимо результат, у перший місяць-два 100 000 клієнтів, то потрібна своя банківська ліцензія», — додав він.
  • У такому випадку партнери розглядають варіант з купівлею власного банку у Польщі або відкриття Універсал Банком польської філії. «Можливий варіант, що Aion захоче перейти від моделі BaaS до партнерства», — припустив Гороховський.

Контекст

18 січня monobank анонсував вихід на ринок Польщі з проєктом під назвою stereo, повідомив співзасновник mono Олег Гороховський. Партнери розраховують залучити з млн українців, що перебувають у Польщі, та здивувати поляків високим рівнем українського сервісу. Офіційний запуск stereo відбудеться до кінця першого кварталу 2023 року.

Банкінг матиме такий функціонал: безкоштовний банківський рахунок, віддалена реєстрація через «Дію», меню та підтримка українською, безкоштовні перекази в Україну, відсутність комісії за поповнення та зняття готівки, безкоштовна віртуальна картка (але фізична – до 25 злотих), підтримка Apple та Google Pay.

Окрім звичайної версії stereo матиме окрему платну підписку «stereo+» із додатковими функціями та меншими комісіями. Вона коштуватиме 15 злотих на місяць, анонсував Гороховський. Це надає безкоштовний випуск фізичної картки (без підписки – 25 злотих), деякі платежі по IBAN будуть безкоштовними (без підписки – 5 злотих), відкриття рахунку в євро та можливість коментувати та реагувати на платежі, як у monobank. Для реєстрації в банкінгу буде потрібно мати PESEL (номер запису в польській системі реєстрації населення).

monobank засновано у січні 2017 року колишніми топменеджерами ПриватБанку Олегом Гороховським, Дмитром Дубілетом та Михайлом Рогальським. monobank працює під ліцензією Універсал Банку, що входить до групи «ТАС» бізнесмена Сергія Тігіпка. Останній анонсував підготовку команди українського необанку до запуску стартапу в Польщі ще в листопаді.

Наразі в monobank 6,8 млн клієнтів, значна частина яких – за кордоном. За даними НБУ, у 2022 році «Універсалу» отримав майже 2 млрд грн прибутку. За підсумками 2021 року Універсал Банк отримав 3,07 млрд грн прибутку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні