Засновники Twitter зареєструвались на Mastodon. До неї тікає все більше користувачів соцмережі Маска
Категорія
Новини
Дата

Засновники Twitter зареєструвались на Mastodon. До неї тікає все більше користувачів соцмережі Маска

2 хв читання

Протягом останніх кількох тижнів все більше людей із Twitter повільно перейшли до Mastodon, конкуруючої соціальної мережі, пише Bloomberg. Mastodon привабив навіть насправді несподіваних відвідувачів: співзасновників Twitter Ева Вільямса та Біза Стоуна.

Ключові факти

  • Агентство зазначає, що раптове зростання популярності Mastodon легко пояснити – сервіс зростає, тому що багато людей незадоволені новим власником Twitter Inc. Ілоном Маском, який швидко відштовхнув від себе ключових зацікавлених осіб, включаючи користувачів та рекламодавців. 
  • Тож, у пошуку альтернативи користувачі обирають Mastodon.
  • Співзасновники Twitter Ев Вільямс та Біз Стоун за останні тижні створили облікові записи на Mastodon. «Я не знаю, чи роблю я щось не так чи що, але мій досвід використання Twitter не такий гарний [останнім часом]. Я не знаю, чи люди, за якими я стежу, більше не твітять, чи що відбувається», – каже Стоун.
  • Той факт, що команда засновників Twitter підписалася на Mastodon, дещо говорить про життєздатність обох мереж. Для Mastodon це знак довіри, а для Twitter це потенційна причина для занепокоєння. 
  • Згідно із новинною розсилкою агентства, частково Вільямс та Стоун приєдналися до Mastodon через Medium, блог-компанію, яку Вільямс заснував десять років тому і де вони обидва входять до ради директорів. 
  • У четвер Medium оголосив, що створив онлайн-спільноту на Mastodon. Головний виконавчий директор Medium Тоні Стаблбайн, ще один співробітник OG Twitter, який працював у компанії, коли вона створювалася, переконаний, що технологічна структура Mastodon з відкритим вихідним кодом – це майбутнє соціальних мереж.

Контекст

Кількість активних користувачів Mastodon на місяць збільшилася з 300 000 до 2,5 млн у період з жовтня по листопад. Щоденні завантаження Mastodon зросли з 6000 27 жовтня, в день, коли Маск придбав Twitter, до піку в 243 000 18 листопада, згідно з даними Sensor Tower. Використання інших невеликих конкуруючих сайтів, таких як Tumblr також різко зросло.

За даними Sensor Tower, початкова хвиля нових користувачів знизилася до 6000 нових щоденних завантажень 9 грудня, але відновилася до 64 000 18 грудня, коли Маск обмежив посилання на інші сайти соціальних мереж у Twitter.

Рочко сказав, що довгострокова мета Mastodon – замінити Twitter та інші комерційні соціальні мережі.

Конкурент Twitter, швидко зростаючий сайт мікроблогів Mastodon за останні місяці відхилив понад пʼять інвестиційних пропозицій від венчурних компаній Силіконової долини, оскільки його засновник пообіцяв захистити некомерційний статус платформи. Сайт став популярним після того, як Ілон Маск придбав Twitter. 

Mastodon – це федеративна платформа, тобто це колекція соцмереж, або серверів, які обʼєднані, але належать різним людям чи групам. На відміну від Twitter, Mastodon відображає пости у хронологічному порядку, а не на основі алгоритму. На платформі немає реклами, і вона існує переважно завдяки краудфандингу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні