Зеленський може відвідати саміт ЄС у Брюсселі цього тижня. Візит стане його другою поїздкою за кордон після вторгнення РФ – FT /прес-центр Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський може відвідати саміт ЄС у Брюсселі цього тижня. Візит стане його другою поїздкою за кордон після вторгнення РФ – FT

прес-центр Президента України

ЄС готується прийняти президента України Володимира Зеленського на саміті у Брюсселі цього тижня, пише Financial Times. На заході, зокрема, обговорюватимуть українське питання. Водночас, за словами джерел, з міркувань безпеки поїздка голови держави може не відбутися.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Очікується також, що Зеленський виступить на спеціальній сесії Європейського парламенту, що стане його другим візитом за межі України з початку війни.
  • Минулого тижня український лідер приймав у Києві президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн та голову Європейської ради Шарля Мішеля. Відповідаючи на питання про перспективу візиту до Брюсселя, він підкреслив повʼязані з такою поїздкою побоювання щодо безпеки.
  • «Відверто кажучи, є великі ризики, якщо я кудись їду. Це правда», – сказав Зеленський журналістам у пʼятницю, 3 лютого, відповідаючи на запитання про можливий візит до Брюсселя.
  • Прессекретар Мішеля, який головує на зустрічах 27 лідерів ЄС, сказав: «Президенту Зеленському відкрито запрошення відвідати Брюссель». Прессекретар Зеленського відмовився від коментарів. 
  • 27 лідерів ЄС уже запланували зустріч у Брюсселі у четвер, 9 лютого, на саміті, де темами будуть Україна, міграція та реакція блоку на закон США щодо зниження інфляції.

Контекст

Єдиним закордонним візитом українського президента після вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року стала груднева поїздка до Вашингтона, де він провів переговори з президентом США Джо Байденом та виступив на спільному засіданні Конгресу.

Зеленський регулярно виступав у Європейській раді від початку війни, але завжди у режимі відеоконференції.

Потенційна поїздка може відбутися, коли українські сили готуються до чергового наступу російських військ. Представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький повідомив, що наступи військ РФ можуть бути у Донецькій та Луганській областях, а також, можливо, на Запоріжжі.

За інформацією Генштабу станом на 6 лютого, основні зусилля росіяни зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні