Категорія
Новини
Дата

Зеленський обіцяє зниження податків в обмін на сумлінність громадян і бізнесу

Президент Володимир Зеленський обіцяє зменшення податкового навантаження та мінімізацію контактів громадян із чиновниками в обмін на сумлінність платників податків. Про це він заявив 28 червня під час виступу у Верховній Раді з нагоди Дня Конституції.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зеленський зазначив, що цифровізація дає можливість спрощувати відносини в податковій та митній сферах, де є контакти між громадянами, бізнесом та чиновниками.
  • «Наша мета – податкова без податківців, митниця без митників. Автоматичні цифрові процедури», – наголосив президент.
  • Також він сказав, що підтримує ідею зниження податків, але «має бути новий податковий договір між державою і суспільством, реальна легалізація майна». «Зниження податків має означати підвищену податкову сумлінність», – наголосив Зеленський. 
  • За його словами, все це можна буде реалізувати після перемоги України. Під час війни й «очевидної залежності України від співпраці з фінансовими донорами» поки що Україна не може собі цього дозволити, додав президент.

Контекст

Як заявляв в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україна веде перемовини з МВФ, щоб після війни почати спільну роботу над майбутньою податковою реформою. За його словами, реформа стане частиною поліпшення інвестиційного і бізнес-клімату, а її концепція буде вписана в план повоєнного відновлення України. 

Масштабну податкову реформу в серпні минулого року презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. Як компенсатори автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу податкової служби.

Проте вона не знайшла значної підтримки у влади. Проти ідеї висловилися міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

У грудні 2022-го в Офісі президента повернулися до концепції податкової реформи «10-10-10». Її реалізація буде частиною перемовин України з МВФ, розповіли троє співрозмовників Forbes в ОП та фракції «Слуга народу». 

В інтервʼю Forbes голова фінансового комітету Данило Гетманцев заявляв, що впровадження податкової реформи «10-10-10» матиме негативний вплив на економіку, компенсатори, на які розраховують її автори, не можуть покрити втрати бюджету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні