Категорія
Новини
Дата

Фрідман просить у Князівства Монако дозволу перерахувати $1 млрд українському Альфа-Банку

Підготовка до практичної реалізації докапіталізації Альфа-Банку Україна на $1 млрд акціонерами триває. Зокрема, Михайло Фрідман надіслав листа регуляторним органам Князівства Монако з проханням санкціонувати часткове розморожування коштів на його рахунках у Монако для цієї мети, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Голова наглядової ради банку Роман Шпек наразі проводить зустрічі у Брюсселі, де обговорюється вироблення механізму розморожування, докапіталізації та системи контролю цільового використання коштів.
  • «Вірю, що банку вдасться реалізувати проєкт докапіталізації, і це буде важливим механізмом і прецедентом добровільного фінансування відновлення України», – заявив Шпек, вказавши, що це складна робота, але вона ведеться.

Контекст

28 лютого ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. В НБУ неодноразово заявляли, що підстав для націоналізації банку немає.

На початку червня Дянков повідомив про роботу з отримання дозволу регуляторів, щоб провести докапіталізацію банку за рахунок субординованого боргу на $1 млрд із заблокованих санкціями коштів акціонерів.

Верховна Рада 6 жовтня ухвалила закон про виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану, що передбачає націоналізацію без докапіталізації з боку держави. Документ також встановлює, що відшкодування вартості акцій акціонерам буде можливим лише після компенсації збитків державі Україні від РФ і виключно за рахунок таких коштів. Згідно з визначенням НБУ, в країні зараз 14 системно важливих банків, однак і депутати, і експерти вказують, що йдеться саме про Альфа-Банк Україна.

Акціонери Альфа-Банку Україна готові докапіталізувати банк на $1 млрд, але в разі ухвалення урядом або Нацбанком рішення про передачу його державі чи іншим акціонерам готові безоплатно передати свої акції, йдеться в листі Фрідмана голові НБУ Андрію Пишному від 11 жовтня.

20 жовтня на сайті Офісу президента опубліковано укази про введення в дію рішень РНБО про санкції проти російських фізичних та юридичних осіб. У списку – понад 2000 фізосіб, зокрема Михайло Фрідман та інші акціонери Альфа-Банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні