Засідання РНБО /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський офіційно відмовився від переговорів з Путіним

Засідання РНБО Фото Офіс Президента України

Україна відмовляється від переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним і здійснюватиме заходи щодо посилення обороноздатності країни. Відповідне рішення РНБО від 30 вересня президент Володимир Зеленський ввів у дію указом №679/2022 «Щодо дій України у відповідь на спробу Російської Федерації анексувати території нашої держави, з метою гарантування безпеки євроатлантичного простору, України та відновлення її територіальної цілісності».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

Враховуючи результати засідання ставки верховного головнокомандувача та заслухавши своїх членів, РНБО вирішила:

  1. Констатувати неможливість проведення переговорів з президентом РФ Путіним.
  2. Схвалити текст спільного звернення президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра до НАТО.
  3. Кабміну підготувати пропозиції щодо багаторівневої системи гарантування безпеки на основі багатосторонніх і двосторонніх угод України, які спрямовані на доведення оборонного потенціалу України до рівня, що забезпечуватиме гарантовану відсіч збройній агресії РФ, посилення військової підтримки України з нарощування її оборонних спроможностей, сприяння розвитку оборонно-промислового комплексу і суттєвого збільшення масштабу та обсягів індивідуальної і колективної підготовки українських військовослужбовців.
  4. В умовах ескалації з боку РФ Кабміну забезпечити посилення обороноздатності України шляхом збільшення постачання військово-технічної допомоги Україні.
  5. Рекомендувати Верховній Раді з метою підвищення стійкості держави прискорити прийняття відповідних законопроектів щодо належного санкційного та іншого реагування на ескалацію з боку РФ.

Контекст

30 вересня російський диктатор Путін виступив перед федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії і «сісти за стіл переговорів».

У відповідь на це президент Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО. Для вступу до НАТО необхідно досягти згоди всіх членів Альянсу. За словами Зеленського, поки йтиме пошук консенсусу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки, розроблені Києвом разом із західними партнерами.

Наразі НАТО фокусується на негайній підтримці України, а не членстві країни в Альянсі. Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції, відповідаючи на питання, чи підтримує НАТО заявку України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні