Категорія
Новини
Дата

Зеленський пропонує створити механізм захисту прав бізнесу та інвесторів у судах

Президент Володимир Зеленський ініціював створення окремого механізму, який захищатиме бізнес і права інвесторів у судах. Про це він сказав у відеозверненні в пʼятницю після засідання РНБО.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зеленський назвав «фундаментальним» завданням захист прав бізнесу та інвесторів у судах.
  • «Це сильна економіка, це захищені інвестиції, це гарантований захист права власності, і це має бути. Якщо потрібен окремий механізм, який захищатиме бізнес, права інвесторів, це потрібно забезпечити, відповідні пропозиції є», – заявив президент.
  • Цю ініціативу він озвучив у контексті завдань, які Україна має виконати до кінця року, щоб повністю реалізувати рекомендації Єврокомісії для початку переговорів щодо вступу до ЄС.

Контекст

Навесні 2023-го чи не щотижня зʼявлялися новини про обшуки та кримінальні справи проти відомих бізнесменів. Підприємці скаржаться на посилення тиску з боку правоохоронців, проблему визнають і на рівні Верховної Ради й Офісу президента. Чому силовики активізувалися саме зараз та що з цим робити бізнесу – читайте тут.

З початку року станом на 1 травня 2023-го ДПС провела 4487 податкових перевірок, свідчить аналіз Saturday Team. За аналогічний період 2021 року було 4365, а за весь минулий рік – 6602. Рекордною стала і кількість скарг до Державної податкової служби – 41 506.

Дослідження за участі Офісу з розвитку підприємництва та експорту, Дія.Бізнес, Мінекономіки та низки інших установ також свідчить про занепокоєність бізнесу через можливий негативний вплив держави.

Опитування підприємців проводили у квітні та червні цього року, і в розділі «Проблеми бізнесу» найбільше зростання у відповідей «Непередбачувані дії держави, що можуть погіршити стан бізнесу» та «Перешкоди з боку регуляторних та/чи фіскальних органів».

Скарг до бізнес-омбудсмена у першому кварталі цього року теж стало удвічі більше, ніж було у четвертому кварталі 2022-го. Левова частка стосується дій податкової. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні