Зеленський ввів у дію рішення РНБО про захист обʼєктів критичної інфраструктури та енергетики. Що це означає /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про захист обʼєктів критичної інфраструктури та енергетики. Що це означає

Shutterstock

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, що передбачає організацію захисту та забезпечення безпеки функціонування обʼєктів критичної інфраструктури та енергетики в умовах війни. Відповідний указ №695/2023 президент підписав 17 жовтня.

Ключові факти

  • РНБО доручила уряду забезпечити у десятиденний строк виконання робіт з інженерного та фізичного захисту (зокрема, щодо протидронового захисту, систем оповіщення, укриттів для персоналу, розміщення запасних пунктів управління у захищених місцях) обʼєктів критичної інфраструктури.
  • Також необхідно забезпечити збільшення кількості та посилення обороноздатності вогневих груп зі складу ЗСУ та Нацгвардії, які здійснюють протиповітряне прикриття, охорону і оборону обʼєктів.
  • Згідно з указом, уряд за 10 днів має вжити заходів зі створення операторами критичної інфраструктури ПЕК на відповідних обʼєктах умов щодо захисту персоналу, організації евакуаційних заходів у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Необхідно створити резерви обладнання, запасних частин для своєчасного відновлення пошкоджених обʼєктів, забезпечити обʼєкти електрогенераторами та необхідним обсягом палива для їх стійкого і безперебійного функціонування.
  • Кабмін має затвердити у тримісячний строк План заходів з відновлення обʼєктів критичної інфраструктури, що були зруйновані або пошкоджені.
  • Відповідно до указу президента ще Кабмін має розробити та затвердити у 2023 році з визначенням джерел фінансування План енергетичної стійкості України.

Контекст

В Україні триває наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики, заявили раніше в Міненерго. Енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та, відповідно, обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів, наголошували в міністерстві. 

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак та терору, як такий, що був минулої зими. Про це він заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО, проведено ремонтну кампанію, захист енергооб’єктів, здійснюється робота з міжнародними партнерами та є достатня кількість енергоресурсів, у Росії стало менше ракет.

НБУ очікує, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5%. Аналогічний показник у першому кварталі після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі складав, за оцінкою НБУ, 15%. Про це під час публічного інтерв’ю на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні