Категорія
Новини
Дата

Зернове ембарго. Єврокомісія представлятиме Польщу, Угорщину та Словаччину в суперечці з Україною в СОТ

Європейська комісія представлятиме Польщу, Угорщину та Словаччину у зерновій суперечці з Україною у Світовій організації торгівлі (СОТ), пише польське інформагентство PAP з посиланням на свої джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Найближчим часом у СОТ розпочнеться розгляд скарги України проти Польщі, Угорщини та Словаччини щодо ембарго на імпорт українського зерна, повідомило агентство.
  • «У вівторок (26 вересня) було вирішено, що країни ЄС у суперечці в СОТ представлятиме Єврокомісія. До делегації ЄС входять експерти з Польщі, Словаччини, Угорщини», – зазначають неназвані дипломати.
  • PAP повідомило, що за ініціативи Польщі, у середу, 27 вересня, в Брюсселі відбудуться переговори послів ЄС щодо ситуації з українським агроекспортом. За словами постійного представника Польщі при ЄС Анджея Садося, дипломати ЄС обговорюватимуть виклики спільної сільськогосподарської політики.
  • Співрозмовники PAP вважають, що «відкриття процедури СОТ закриває інші канали діалогу для України у суперечці щодо ембарго на імпорт зерна».

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

У відповідь Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини й Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

19 вересня уряд України схвалив нову процедуру експорту певних видів продукції до окремих держав – членів ЄС. У ній передбачено, що чотири культури (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця), які йдуть у режимі експорту до пʼяти держав, мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

Польська сторона наполягає, що саме вона має надавати відповідні дозволи.

26 вересня міністр агрополітики Микола Сольський повідомив, що Україна розробила процедуру верифікації експорту чотирьох агрокультур відповідно до рішення Єврокомісії та очікує відповідей від країн-сусідів. Поки офіційна відповідь надійшла лише від Румунії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні