Костянтин Жеваго /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Жеваго уникнув розгляду чергової справи банку «Фінанси та Кредит» у суді Лондона

Костянтин Жеваго Фото Getty Images

Високий суд Лондона відмовив у розгляді позова проти українського бізнесмена Костянтина Жеваго у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит», пише Reuters. Позов проти Жеваго подала англійська компанія WWRT, мажоритарним власником акцій якої є юристка Ольга Гутовська.

Ключові факти

  • Компанія WWRT української юристки Ольги Гутовської подала позов до Високого суду Лондона, звинувативши Жеваго у шахрайстві. У позові ця компанія стверджувала, що бізнесмен сприяв в отриманні кредитів від банку «Фінанси та Кредит» для підконтрольних йому компаній.
  • Жеваго неодноразово заперечував будь-які правопорушення і стверджував, що будь-яка справа, яка стосується шахрайства, не повинна розглядатися в Лондоні.
  • Суддя Річард Джейкобс підтримав позицію українського бізнесмена своїм письмовим рішенням, винесеним у пʼятницю. Це рішення є перемогою 50-річного Жеваго.
  • У 2021 році Суд Лондона вже не визнавав свою юрисдикцію у позові Фонду гарантування вкладів фізосіб та банку «Фінанси та Кредит» проти Жеваго, повідомляла пресслужба Фонду. Англійський суд зазначав, що не має юрисдикції для розгляду цієї справи, оскільки «вбачає проблему в необхідності застосування українського законодавства, у якому він не є експертом».

Контекст

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року за запитом ДБР фігуранта справи було оголошено в розшук за лінією Інтерполу.

Наприкінці грудня 2022-го французькі правоохоронці затримали Жеваго в одному з готелів Куршевеля. 28 грудня минулого року суд французького міста Шамбері обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, а 5 січня погодився випустити Жеваго під заставу в розмірі €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.

7 березня 2023 року Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Адвокати бізнесмена повідомляли про численні порушення прав підозрюваного у вище згаданій справі. Зокрема, про недопуcк захисників у кримінальному провадженні, здійснення безпідставного розшуку, недопуск Костянтина Жеваго до дачі показів, ненадання матеріалів досудового розслідування та інші порушення.

У листопаді Верховний суд Франції в Парижі відмовив у задоволенні запиту української сторони про екстрадицію Жеваго за звинуваченнями у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні