Категорія
Новини
Дата

З’їзд Демократичної партії США. Байден назвав спротив України агресії Росії одним із успіхів своєї політики

2 хв читання

Президент Джо Байден підтримав висування Демократичною партією Камали Гарріс як кандидатки у президенти на майбутніх виборах проти республіканця Дональда Трампа, виступивши з промовою на зʼїзді. Він назвав свою віцепрезидентку «найкращою надією на збереження американської демократії». Також під час промови він згадав війну в Україні, пише «Голос Америки».

Вибори президента США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті вибори американського президента.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Після 50 років у політиці Байден передає лідерство в партії. У своєму зверненні до зʼїзду Байден окреслив принципи своєї політики, зокрема захист середнього класу, розвиток інфраструктури та виробництва мікрочипів, створення робочих місць, зусилля зі зниження цін на рецептурні ліки, заходи, які Байден відстоював з часу своєї роботи в Сенаті тощо.
  • Байден розкритикував свого попередника Трампа і наголосив на важливості лідерства США у світі й успіхах його адміністрації в зміцненні світових альянсів, протистоянні Росії та Китаю.
  • «Ми ніколи не схилимося перед Путіним, – сказав він про себе та Камалу Гарріс. – Путін думав, що захопить Київ за три дні. Три роки по тому Україна ще вільна». 
  • Щодо зміцнення альянсів Байден додав: «Я провів майже 190 годин із моїми партнерами – головами держав у Європі, щоб зміцнити НАТО. Ми це зробили, ми обʼєднали Європу, чого не було роками, додавши Швецію та Фінляндію до НАТО».
  • Байден вказав, що його адміністрація невтомно працює над досягненням припинення вогню у війні Ізраїлю та ХАМАСу, а також доставки гуманітарної допомоги. Він висловив солідарність із протестувальниками, які вийшли на вулиці в Чикаго з вимогою досягти зупинки вогню в Смузі Гази.
  • Байден закликав американців голосувати за Гарріс і сказав, що не тримає зла на тих, хто переконав його зняти кандидатуру з президентських виборів.
  • Байден завершив свій виступ словами з гімну: «Америко, я віддав тобі найкраще».
  • Учасники зʼїзду висловили вдячність Байдену і розкритикували економічну політику Трампа, його роль у штурмі Капітолія 6 січня, обмеження права на аборти , а також протиставляли біографію Гарріс і Трампа. Гарріс, яка до політичної діяльності була прокуроркою, походить із середнього класу, що контрастує із походженням Трампа із заможної родини торговця нерухомістю.

Контекст

Кандидат від Республіканської партії Трамп у червні провів дебати із чинним президентом Джо Байденом. Вони мали зробити це знову 10 вересня, але Байден знявся з президентських перегонів після провального виступу. Це проклало шлях для того, щоб Гарріс стала кандидаткою від Демократичної партії.

З боку Республіканської партії кандидати затверджені. У президенти – 45-й президент США Дональд Трамп. У віцепрезиденти – сенатор від Огайо Джей Ді Венс, який неодноразово висловлювався проти підтримки України.

Трамп критикував Гарріс за те, що вона не відповідала на запитання журналістів і не давала інтервʼю з того часу, як стала ймовірною кандидаткою від Демократичної партії. Національні опитування й опитування в штатах, що вагаються, свідчать про те, що її кампанія в останні дні набирає обертів, хоча гонка за Білий дім залишається напруженою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд