Зростання ВВП України в третьому кварталі сповільнилося до 9,3% – Держстат
Категорія
Новини
Дата

Зростання ВВП України в третьому кварталі сповільнилося до 9,3% – Держстат

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в третьому кварталі 2023 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,7%, а порівняно з липнем–вереснем 2022 року – на 9,3%, повідомляє Державна служба статистики.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключовий факт

  • У другому кварталі цього року було зафіксовано зростання ВВП на 19,5% після падіння на 10,5% у першому кварталі та 31,4% у четвертому кварталі минулого року.

Контекст

Нацбанк покращив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024-му НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Також регулятор суттєво покращив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. 

Водночас у ухваленому Верховною Радою 9 листопада Держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні