Fitch підтвердило рейтинг України на рівні «CC» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Fitch підтвердило рейтинг України на рівні «CC»

Getty Images

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні «CC», йдеться у офіційному повідомленні. Fitch прогнозує зростання ВВП на 5,1% у 2023 році.

Ключові факти

  • Підтвердження довгострокового РДЕ України в іноземній валюті на рівні «CC» відображає очікування Fitch подальшої реструктуризації комерційного боргу до закінчення дворічної перерви у виплатах єврооблігацій 1 вересня 2024 року. 
  • Також агентство підтвердило РДЕ у нацвалюті на рівні «CCC-». Більш високий рейтинг боргу в національній валюті відображає очікування Fitch того, що він буде виключений з реструктуризації наступного року, частково тому, що лише 3% його належать нерезидентам порівняно з 45%, що належать Нацбанку України. 
  • Рейтинг відображає все ще суттєвий кредитний ризик за боргом у нацвалюті у довгостроковій перспективі, частково через невизначеність щодо джерел фінансування протягом потенційно тривалого періоду дуже високого бюджетного дефіциту.
  • Fitch прогнозує зростання ВВП на 5,1% у 2023 році після скорочення на 29,1% у 2022-му, перегляду у бік підвищення на 1,6 в.п. після останнього огляду у червні у звʼязку з подальшою адаптацією бізнесу до умов війни, підвищенням споживчої довіри та розвитком сільського господарства. 
  • Інфляція впала до 5,3% у жовтні з 12,8% у червні за базової інфляції 6,8%. Fitch прогнозує, що інфляція зросте в середньому до 9,1% у 2024–2025 роках.
  • Водночас бюджетний дефіцит залишиться високим: Fitch прогнозує, що він збільшиться на 1,6 в.п. у 2023 році – до 17% ВВП на тлі більших військових витрат протягом усього року. Агентство також прогнозує дефіцит у розмірі 16,9% ВВП у 2024-му.

Контекст

У червні Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні «CC», а також РДЕ «CCC-» в національній валюті. За попереднім прогнозом Fitch, ВВП України зросте на 3,5% у 2023-му, інфляція знизиться до 14,5% на кінець цього року.

За попередніми даними Мінекономіки, у вересні 2023-го ВВП зріс на 9,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За січень–вересень 2023 року зростання ВВП оцінюється на рівні 5,3%.

У 2024-му НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Також регулятор суттєво покращив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. 

Водночас в ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара становитиме 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні