Чарльз ІІІ /Getty Images
Категорія
Найбагатші
Дата

Активи на $46 млрд: Crown Estate, замки й королівська колекція. Що ще успадковує принц Чарльз III

Коронація нового монарха Великої Британії, Чарльза III, відбудеться 6 травня Фото Getty Images

Сьогодні, 6 травня, у Вестмінстерському абатстві пройде коронація нового короля Великої Британії – 73-річного принца Чарльза III, та його дружини, королеви-консорта Камілли. Чарльз 70 років був правонаступником Єлизавети II, його матері. Це найдовший період очікування престолу в історії монархії.

Під управління Чарльза перейдуть активи Корони на майже $46 млрд. До того він успадкував особисті активи покійної Єлизавети II щонайменше на $500 млн, включно із замками, дорогоцінними прикрасами, художньою колекцією та кінною фермою. І за все це він не сплачує податки

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Букінгемський палац, Віндзорський замок, Лондонський Тауер та коштовності Корони – активи, які перейдуть в управління принца Чарльза III після коронації на престол короля Великої Британії. Їх загальна вартість – близько $46 млрд.

Ці активи не належать жодному з монархів, королі чи королеви Великої Британії утримують їх під час свого правління для своїх наступників і нації. Тобто продати ці активи вони не можуть.

Майно Корони

Найдорожчий актив у руках короля Чарльза III – це Crown Estate, портфель нерухомості вартістю $20,7 млрд. У нього, зокрема, входять улюблене місце прихильників шопінгу Регент-стріт, іподром Ascot Racecourse та все морське дно Великої Британії.

Чистий прибуток від діяльності Crown Estate (у 2022-му фіскальному році становив $361 млн) зараховується до скарбниці Великої Британії. Але й королівська родина отримує свою частку.

Зі скарбниці фінансується так званий суверенний грант – кишенькові гроші королівської сімʼї. Його розмір – 25% чистого прибутку фінансового року дворічної давності. Наприклад, у 2022-му грант становив $108,4 млн із розрахунку чистого прибутку Crown Estate у 2019/2020 фінансовому році.

Не всі 25% у прямому використанні королівської сімʼї. 10% гранту ($43,3 млн у 2022-му) відкладають на утримання Букінгемського палацу, 15% – на фінансування подорожей родини, офіційних заходів, ведення домашнього господарства та зарплату працівникам.

Але «суверенний грант» буде не єдиним джерелом доходів для короля Чарльза. Як монарх він отримає контроль над Герцогством Ланкастер, приватним володінням із $820 млн чистих активів.

Королівська резиденція Сандрінгем /Getty Images

Королівська резиденція Сандрінгем Фото Getty Images

Чистий дохід від діяльності герцогства йде королю у так званий приватний гаманець, який покриває усі інші офіційні витрати. У 2022-му цей дохід герцогства до сплати податків становив $30 млн.

На відміну від «суверенного гранта», який не оподатковується, королева у 1993-му добровільно погодилася платити податок на доходи на ту частину «приватного гаманця», яка не використовується для офіційних потреб. Чарльз продовжив цю традицію.

Крім того, Чарльз також отримує портфель Crown Estate Scotland ціною $760 млн. Серед активів – морське дно Шотландії, сільські угіддя, права на вилов дикого лосося, видобуток золота та срібла в Шотландії.

Палаци й королівська колекція

Інше майно Корони, а це принаймні 11 колишніх і чинних королівських резиденцій, та королівська колекція (включно із коштовностями Корони), оцінити найскладніше. Вони ніколи не виходили на відкритий ринок, а їхні розпорядники не подають звітність.

У 2019-му вартість коштовностей Корони становила $4 млрд. У стільки її оцінив Королівський інститут оцінювачів, спираючись на продаж коштовностей французької Корони у 1887-му та дорогоцінностей принцеси Маргарет у 2006 році.

Вартість королівської колекції, до якої входять роботи Рембрандта, Вермера, Караваджо та Леонардо да Вінчі, втричі більша. Разом із королівськими коштовностями її оцінювали у $12,7 млрд, за даними звіту 2017 року компанії Brand Finance.

Палаци, замки та резиденції, нагляд за якими довірили Чарльзу як монарху, Forbes за допомогою спеціалістів із продажу історичної нерухомості оцінив у $10,1 млрд.

Коштовності Корони Великої Британії /Getty Images

Коштовності Корони Великої Британії Фото Getty Images

Найдорожчий актив королівської колекції нерухомості – Букінгемський палац. Це офіційна лондонська резиденція короля вартістю $4,9 млрд. Ще є Клеренс-гауз, резиденція принца Уельського, вартістю $72 млн; шотландський замок Балморал – $118 млн; будинок Сандрінгем – $73 млн.

Особисті активи короля Чарльза III

Заповіт покійної королеви Єлизавети II буде закритий для доступу публіки щонайменше наступних 90 років, тому точний розподіл її активів залишиться таємницею для кількох поколінь.

Чарльз успадкував її приватні активи: улюблений замок у Балморалі, де померла королева, замок Сандрінгем на сході Англії, де знаходиться ферма з розведення чистокровних верхових коней Royal Studs.

Очікується, що король Чарльз успадкує приватну колекцію прикрас матері, творів мистецтва, рідкісних марок та всі її особисті інвестиції. Є інформація про те, що до мистецької колекції покійної королеви входить картина Клода Моне, яку оцінюють у $17,3 млн.

Всі ці особисті активи Forbes оцінює у $500 млн.

За цей спадок новий король не заплатить податків у звʼязку з угодою із британським урядом 1993 року. Згідно з документом від податків позбавляється передача власності від одного суверена до іншого.

Якщо принц Філіп, батько Чарльза, заповів королеві свою художню колекцію, яку оцінюють у $2,3 млн, то, ймовірно, і вона перейшла до Чарльза.

Rolls Royce Phantom VI /Getty Images

Rolls Royce Phantom VI, який перейшов Чарльзу ІІІ від його матері, Єлизавети ІІ Фото Getty Images

Коли Чарльз був принцом Уельським, то запустив кілька проєктів із захисту довкілля та просування органічного фермерства. Через організацію Charitable Foundation (її успадкує Вільям) Чарльзу належав найбільший у Великій Британії бренд органічних харчових продуктів, а також курорт і крафтовий центр у Трансильванії, які працюють як B&B.

Також у Чарльза та його родини є велика колекція автомобілів, годинників та інших екстравагантних речей. Наприклад, на Чарльзі було помічено золотий швейцарський годинник від Parmigiani Fleurier. За словами виробника, модель більше не виробляють, але схожу продали у 2019-му на аукціоні за $8125.

Крім цього, Чарльзу перейшов автомобіль Rolls Royce Phantom VI, який Єлизаветі II подарували у 1977-му. Він не продається, але схожу модель 1976 року можна купити за $225 000. А ще король тепер вільно може користуватися Bentley State Limousine.

Герцогство Корнуолл

За роки «роботи» принцом Уельським Чарльз і сам навчився заробляти чималі статки. Переважно він залежав від доходів герцогства Корнуолл, яке під управлінням Чарльза збільшилося до $1,3 млрд чистих активів. Додалася комерційна нерухомість на $433 млн та понад 52 000 га землі. Між 2011-м і 2022-м чисті активи герцогства зросли на 51%.

Доходи від цих активів робили Чарльза незалежним від «суверенного гранту». На 31 березня 2022-го (кінець фіскального року) тоді ще принц Уельський заробив на герцогстві Корнуолл $27 млн (до сплати податків). Тоді як із гранта йому виділили $1,2 млн.

Замок Балморал у Шотландії /Shutterstock

Замок Балморал у Шотландії Фото Shutterstock

Тепер герцогство Корнуолл переходить до принца Вільяма, як і титул принца Уельського. Зараз наступнику престолу Великої Британії не потрібно просити у батька гроші на витрати.

Були у Чарльза й темні плями у фінансовій історії. У 2017-му Міжнародний консорціум журналістських розслідувань виявив, що герцогство Корнуолл інвестувало мільйони фунтів в офшорні фонди та компанії.

Одна із таких компаній, зареєстрована на Бермудах, була під управлінням старого друга Чарльза по Кембриджу Гью ван Катсема. Тоді представники герцогства сказали, що Чарльз «не брав безпосередньої участі в ухваленні інвестиційних рішень».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні