Категорія
Новини
Дата

Очільник ПВК «Вагнер» Пригожин заробив $250 млн на природних ресурсах в Африці та на Середньому Сході – FT

Засновник російської приватної військової компанії «Вагнер» Євгеній Пригожин, який потрапив під санкції, отримав дохід у розмірі понад чверть мільярда доларів від своєї імперії з видобутку природних ресурсів за межами РФ за чотири роки до вторгнення в Україну, згідно з розслідуванням Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Видання зазначає, що західні санкції проти Пригожина не змогли зупинити приплив сотень мільйонів доларів від видобутку нафти, газу, алмазів та золота його компаніями. Зокрема, йдеться про доходи, отримані з 2018 року від бізнесу Пригожина в таких країнах, як Судан і Сирія.
  • Минулого місяця Міністерство фінансів США заявило, що «Вагнер», який завербував десятки тисяч російських засуджених для участі в бойових діях в Україні, брав участь у «серйозній злочинній діяльності, включаючи масові страти, зґвалтування, викрадення дітей та фізичне насильство в Центральноафриканській Республіці та Малі».
  • Пригожин протягом багатьох років заперечував будь-який звʼязок із ПВК «Вагнер» та її операціями, поки торік не зізнався у її створенні в 2014 році і не зʼявився на відео з вербуванням бойовиків у російській виправній колонії.
  • Хоча Пригожин був під санкціями США, його було внесено до списку розшукуваних осіб ФБР та він був у центрі уваги з боку західних урядів, це мало що зробило, щоб зупинити видобуток корисних копалин його компаніями в Африці та на Середньому Сході.
  • За інформацією FT, у 2018 році уряд США наклав санкції на компанію «Євро Поліс», яку контролює Пригожин, яка отримала енергетичні концесії від президента Сирії Башара Асада в обмін на звільнення найманцями «Вагнера» нафтових родовищ від ІДІЛ під час громадянської війни в країні. Звіти «Євро Поліс» показують, що санкції вплинули на її діяльність: у 2020 році обсяг продажів компанії склав $134 млн, а чистий прибуток – $90 млн.
  • Компанія M Invest, що займається видобутком золота в Судані, яка потрапила під санкції уряду США в липні 2020-го, наступного року, як і раніше, генерувала продаж у розмірі $2,6 млн.
  • Звіти також показують, як деякі компанії, контрольовані Пригожиним, ймовірно, передали свою діяльність іншим організаціям до того, як Захід вжив заходів для їхнього закриття. Mercury LLC, компанія, що працює в сирійському нафтовому секторі і знаходиться під санкціями ЄС з 2021 року, за три роки до включення до списку здійснила продаж у розмірі $67 млн, але згодом оголосила про нульову виручку.

Контекст

Влітку 2022 року в розслідуванні New York Times йшлося про те, що ПВК «Вагнер», яку очолює бізнесмен Євгеній Пригожин, добуває золото в шахтах Судану. Так вони намагаються поповнити російські золотовалютні резерви й пом’якшити ефект санкцій на російську економіку. У статті було сказано про те, що вагнерівці Пригожина таємно контролюють видобуток золота в Судані. Західні високопосадовці переконані, що суданське золото через різні механізми контрабанди та відмивання коштів завозять до Росії, приховано поповнюючи урядові золотовалютні резерви.

Згідно зі статтею, на видобувних потужностях Meroe Gold працювали 70 росіян і 30 суданців. Місцеві робітники розповіли журналістам, що росіяни платять їм за знайдену руду в пустелі приблизно $3600 за 9 т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні