ATACMS /Lockheed Martin
Категорія
Війна
Дата

ЗСУ вперше застосували американські ракети ATACMS. Як їхня поява на озброєнні України вплине на стратегію армії РФ. Розбір Forbes Ukraine

ATACMS Фото Lockheed Martin

З появою ракет ATACM на озброєнні ЗСУ армії Росії доведеться перебазувати свою авіацію з окупованих територій і вкотре адаптуватись до нових умов війни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Вночі 17 жовтня українські військові завдали удару по аеродромах росіян поблизу окупованих Бердянська й Луганська. Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій ЗСУ. Проте спочатку інформація про тип озброєння і можливі наслідки цього удару не розголошувалися.

Пізніше почала з’являтися перша інформація про те, що ЗСУ, ймовірно, використали саме американські ракети ATACMS із касетною бойовою частиною.

Першими про це написали російські пропагандисти. Особливу увагу звертали саме на удар по аеродрому поблизу Бердянська, де наслідки влучання, навіть за інформацією російських військкорів, виявилися достатньо масштабними.

Російський пропагандистський телеграм-канал Fighterbomber, який висвітлює тему російської авіації для російської аудиторії, назвав удар по аеродрому в Бердянську «одним із найбільш серйозних ударів» за весь час так званої СВО. 

Інший російський військовий пропагандист «Рибарь» підтвердив ураження складу з боєприпасами та «кількох гелікоптерів» РФ. 

Відео з аеродрому в окупованому Бердянську частково підтвердили версію застосування ЗСУ касетних ATACMS, адже на них видно чисельні місця пожежі на достатньо великій площі. Що може свідчити не про зосереджений вибух унітарної бойової головки, а про застосування зброї касетного типу, яка розкидає суббоєприпаси по площі ураження.

Пізніше російські пропагандисти почали поширювати фотографії уламків суббоєприпасів та хвостової частини ракети ATACMS М39. Це саме касетний варіант ракети, який, як повідомлялося, США планувало поставити Україні.

The Washington Post та «Голос Америки» також підтвердили цю інформацію з посиланням на анонімні джерела серед американських посадових осіб.

Ввечері факт застосування касетних ATACMS, очевидно, приховувати більше не мало сенсу, тому його підтвердили президент України Володимир Зеленський та Міністерство оборони України. А пізніше й головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

За даними командування Сил спеціальних операцій, у результаті успішних ударів у Бердянську і Луганську було знищено:

  • дев’ять гелікоптерів різних модифікацій;
  • спеціальну техніку, яка знаходилася на аеродромах (кількість не зазначається);
  • пускову установку ППО;
  • склад боєприпасів.

Також пошкоджено злітні смуги цих аеродромів.

Що змінюється для росіян після появи у ЗСУ ATACMS

Російські війська поступово адаптувалися до всіх наявних видів озброєння ЗСУ. Поява ракет ATACMS фактично призведе до необхідності втретє переглянути свою логістику й систему підтримки. 

Більшість важливих складів боєприпасів, командних і логістичних центрів були переміщені від лінії фронту за межі радіуса дії снарядів GMLRS іще після появи комплексів HIMARS та М270 влітку–восени 2022 року.

Навесні цього року в України з’явилася більш далекобійна зброя, зокрема нові ракети «Вільха-М» та британські Storm Shadow. Результатом цього стала масштабна серія ударів по військових об’єктах РФ на окупованих територіях. Зокрема, лише за два тижні в травні було уражено 25 об’єктів у глибокому тилу.

Це, ймовірно, змусило російські сили розосередити свої засоби та склади боєприпасів. Аби використання досить дорогих і дефіцитних ракет було невиправданим і не завдало надто великих втрат.

ATACMS проти армії РФ

Поява касетних ракет М39 ATACMS, попри їхні недоліки та певну застарілість, дає новий поштовх ходу війни. Адже розосередження об’єктів на відносно великій площі більше не є розвʼязанням проблеми для росіян.

Касетна бойова частина ATACMS М39 має 950 суббоєприпасів, які розкидаються на загальній площі 33 000 кв. м. Кожен із боєприпасів має радіус ураження 15 м. Відповідно, ця ракета здатна вражати розосереджені об’єкти на достатньо великій площі.

Ймовірно, Росії доведеться відмовитись від використання авіаційних баз на окупованих територіях, принаймні на відстані 165 км від лінії фронту (дальність дії ракет М39). Адже навіть відносно невелика кількість авіаційних засобів, розташованих досить далеко відносно один одного, тепер можуть бути знищені лише однією ракетою.

ATACMS у касетному варіанті також може стати ефективним засобом для ураження інших великих неукріплених об’єктів: паливних складів, логістичних пунктів, місць розгортання комплексів ППО, місць зберігання неброньованої або легкоброньованої техніки та ін.

Для ураження укріплених стратегічних об’єктів касетні ракети – малоефективний засіб. Але для цих завдань у ЗСУ залишаються британські та французькі крилаті ракети Storm Shadow / Scalp та українські модернізовані ракети «Вільха» і «Нептун»

Можливо, після передачі ракет ATACMS з касетною бойовою частиною США наважаться передати більш сучасні ракети з унітарною бойовою частиною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні